Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..
Hari ni mau kongikan dengan korang semua entri kek pula yang aku buat dalam bulan yang lepas kalau aku tidak silap..biasalah kan, banyak betul entri tertunggak ni..banyak lagi tersimpan dalam folder..sebab tu la bila ada masa free, aku cuba masukkan entri dalam blog ni untuk tatapan semua..
Entrinya adalah Kek kelapa kering..dari dulu lagi aku memang suka makan kek kelapa ni..sedap..dulu-dulu mama la yang rajin buat..tapi sejak aku pandai buat dan bisnes kek ni, mama sudah lama pencen buat kek..hihi, mama lebih senang buat kuih tradisi dan masak-masak ja..untuk resepi kek ni, aku intai di my home cooking..saja mau try resepi lain pula..hasilnya tidak mengecewakan..cantik dan teksturnya tidak la terlalu kering..
KEK KELAPA KERING |
Nampak cantik ja kalernya kan..colourful..
Jom semak resepinya di bawah ni ya..
RESEPI: KEK KELAPA KERING
SUMBER: MY HOME COOKING
OLEH: SWEET RED CHERRY
BAHAN:
250 g mentega
230 g tepung kek }ayak
1 sk baking powder }bersama
200 g gula kastor
50 g kelapa kering - warnakan merah, kuning dan hijau
50 g susu segar/cair
4 biji telur
1 sk esen vanilla
Bahagi kelapa kering 3 bahagian dan masukkan dalam plastik baru titiskan pewarna di setiap plastik..lebih senang buat macam ni..tangan pun tidak la kotor kan..hehe..
CARANYA:
- Pukul mentega dan gula hingga gebu dan kembang.
- Masukkan telur satu persatu sambil pukul.
- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
- Masuk tepung selang seli dengan susu sebanyak 4x ( tepung, susu, tepung, susu,tepung, susu, tepung, susu ).
- Tuang adunan dalam Loyang yang di gris dengan mentega.
- Bakar dalam oven suhu 175 darjah celcius selama 1 jam.
- Biar betul-betul sejuk baru keluarkan dari Loyang.
-Selamat mencuba-
Okey la semua, thanx sebab sudi jenguk sini ya..kita jumpa lagi di lain entri..bye..-wasalam-