Minggu yang sangat sibuk..macam-macam perkara yang perlu diuruskan..sekarang ni aku ambik kesempatan 'update' blog kejap supaya blog tidaklah sunyi sangat..
Hari ni aku kongsikan salah satu menu hidangan tengahari tadi..aku buat Urap pegaga..first time tengok di blog Kak Farrah..terus terliur..terus pasang niat nak buat.hari ni baru kesampaian..memang sedap lagipun aku memang suka makan pegaga..urm..
Resepi aku intai dari tower Kak farrah..tq for sharing kak..^_^ ..aku kongsikan resepinya di sini..jom semak..
RESEPI: URAP PEGAGA
SUMBER: FAMF TOWER
OLEH: SWEET RED CHERRY
BAHAN:
Segenggam daun pegaga
4 ulas bawang merah, dimayang
1 ulas bawang putih
Serbuk kunyit- aku guna 3 hiris kunyit hidup
1/2 inci belacan, dibakar
2-7 biji cili padi, di potong
1/4 kelapa diparut, sangat
Sedikit garam
CARA:
- Bersihkan daun pegaga dan potong pendek
- Tumbuk bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tidak perlu lumat.
- Panaskan kkali dan tuang sedikit minyak. Tumis bahan yang ditumbuk hingga wangi.
- Masukkan daun pegaga. Masak hingga layu.
- Kemudian Masukkan kelapa parut dan cili padi. Perasakan dengan garam. Matikan api. Sedia untuk dihidangkan.
- Selamat mencuba-
Pegaga ni selalu aku buat ulam dengan sambal belacan atau buat sambal asam limau..sekali sekala buat urap pun sedap juga..suka, suka, suka...heheh..
Okeylah, samapi sini saja..jumpa lagi di lain masa..insyaallah.
p/s: semalam dah 'bw' beberapa blog teman-teman..bila ada masa free aku sambung 'bw' ya..daaaa..
Sekian, wasalam.
sedapnye.. nyumnyum
ReplyDeleteNmpk sedap.. ala2 kerabu la jgk ni kan
ReplyDeleteTgok mcm sedap ni...tp susah nak cari pegaga yang betul2 dari kg kan..
ReplyDeleteSedapnye...ni ala2 kerabu ni..
ReplyDeletesedapnya teringin lah wana..
ReplyDeletesedapnya..
ReplyDeletesedapnyer.... kt sana panggil urap jgk yek wana... ingat org johor je biasa panggil urap...
ReplyDeleteselalu kn org panggil kerabu
Macam pernah makan..
ReplyDeleteloh..sis JM biasa buat kerabu pegaga..kalau urap belum pernah try...
ReplyDeletewahh.. nampak sdap la urap ni.. tetiba lapa ni XP
ReplyDeletesedapnye kak wana! kwn ana, mak die rajin buat urap mybe sbb mak nye org Jawa hehe. an sllu tumpang mkn kat rumah die hehe
ReplyDeletekalo suka makan ulam memang lauk2 cemni layan sngt..
ReplyDeleteCT tak berapa minat ehehehe..
tak penah makan. terliur pulak
ReplyDeletedh lama xmerasa urap pegaga ni....hihi
ReplyDeleteMeriahnya urap pegaga, Wana! Ratah macam tu je pun best kan.... :)
ReplyDeleteMak Cik Mimie suka makan urap ni..Cik Mimie tak minat..heee :)
ReplyDeletebaru nak tnya urap ni yang macam ka farrah buat tu ke?
ReplyDeleteade tulis da
hehehe teringin plak nak makan ni
sedapnya
ReplyDeletememang tak pernah makan lagi ni
Xpernah buat lagi... best jah ni..
ReplyDelete