Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Hari ni baru ada mood mau menulis..beberapa hari lepas penyakit M datang menyerang..mood pun cuti CNY juga..hihi..aku hanya buat entri segmen saja..
Hari ni aku ingin kongsikan satu lagi makanan etnik Sabah iaitu Latok. Latok merupakan sejenis rumpai laut selain agar-agar dan bentuknya seperti anggur bewarna hijau..latok adalah makanan tradisi suku kaum bajau di Sabah..
Rasanya sedap dan ranggup dimakan..aku pun suka makan latok..seperti agar-agar(rumpai laut), latok juga dihidangkan bersama pelbagai jenis lauk bakar seperti ikan bakar, sotong bakar, udang bakar dan ketam bakar..
Macam nilah rupa latok..bertangkai panjang dan membentuk gugusan berbiji kecil seperti anggur..
Boleh makan campur dengan mangga muda kemudian campur dengan sambal belacan..fuh rasanya memang mabeles!!!
Kalau datang sabah, korang perlu rasa latok ni..serius sedap!!! Rugi tau tak cuba..;)
kredit: amie little kitchen |
Selain tu, latok juga sedap dimakan dengan perahan limau kasturi, cili padi dan sedikit garam..krup krap makan tau..
Terdapat pelbagai jenis pilihan ikan bakar..erm, terliur sudah dibuatnya..huhu
Okeylah sampai sini saja entri aku pada hari ini..sampai jumpa lagi di entri yang lain..
Antara kelebihan yang korang akan dapat dengan mendaftar di LetsMasak ni adalah:
- dapat kongsi resepi dan dapat point+redeem point = dapat duit!!
- boleh join contest dan berpeluang menang i phone 6 plus..
Jom la daftar..tak rugi pun..aku dah daftar..
Sekian, wasalam.
kaknoor tak pernah makan latok ni wana, takyah masak ke? makan cenggitu saja??
ReplyDeleteMemang x perlu masak Kak noor..cuci dengan air bersih ja untuk kekalkan kesegaran dan keranggupan latok ni..
DeleteAkak baru nak tanya Wana latok ni nak kena rebus ke apa...harga dia mahal tak?
Deleteohh xpayah masak.. first time dengar dan tengok..huhu
Deletemurah ja harganya kak..beli rm1-2..dah dapat latok yang fresh..erm..sedap..
Deleteya anizz memang tak perlu masak :)
Kak wana...Nad dah cuba makan latok tu dulu waktu g semporna...huu...rasa dia masin n crunchy...hohoh...
ReplyDeleteOh..kalau masin tu sebab terlebih garam kot nad..hihi
DeleteLatok? baru first time dengar :) Memang unik makanan kat sana :)
ReplyDeleteKalau datang Sabah..cer try makan.. :)
DeleteMacam best je makan latok tu..macam lada hitam pu ye jugak
ReplyDeleteHaha..memang best kalau dapat makan ni acik.. :)
DeleteAuw..kecur air liur tau..lamanya sudah IbuNoey ndak makan latok ni.
ReplyDeleteNah tulah kan..sedap ni kalau dapat makan ;)
DeleteSalam. hee ikan bakar yang sedap.
ReplyDeletekak wana mknn tu ade jual kt sane jeke
ReplyDeletexprnh nmpk pon
npk cm ebiko jeee...
ayu baru dfter letsmasak tu da
Rasanya kat Sabah ja ada ni ayu..hihi tapi ebiko tu apa??
DeleteTahniah ayu dah daftar :)
DeleteEbiko tu telor ikan yg bulat2 mcmkt sushi king tuu
Deletehehe
xtau la telur ape
pernah tengok dulu kat blog sape dah... tak pernah nak merasa ... kena gi sabah ,,baru blh merasa kot hii.. ada jual fresh ke ..ke dry produk ni
ReplyDeletetak pernah makan.mcm telur ikan pun. ada mcm sedap jer.
ReplyDeleteSeakan2 mcm sotong kurita, nampak sgt sedap ^^
ReplyDeleterasa ap latok tuu? da mcm rupa perhiasan rumah plak.huu
ReplyDeletemacam telur ikan aje gayanyaa. heeeee. tak penah makan ^^
ReplyDeletekena try nih nanti.... jemput join segmen di blog http://www.vitaminuntuksemua.my/2015/02/segmen-jom-tonton-video-by-farahamzah.html harap dapat memeriahkan lg majlis hehe
ReplyDeleteSalam singgah pagi dik wana...sedapnya...akak suka makan ni...
ReplyDeleteLatok tu kak lina pernah makan kat umah s.i.l di langkawi cicah ngan sambal belacan.Unik tul rasanya ada masin2 (air laut kot hihi) boleh la layan dah benda tadak kat tempat sndri kan hehe
ReplyDeletepernah tgk latok ni kat tv..xtau rsnya mcm mana..
ReplyDeleteSelalu nampak di Pasar Ikan Tawau. Tapi, belum pernah beli & cuba lagi. Next time boleh try ^^
ReplyDeleteAnggur Laut?? First time tgk huhu
ReplyDeleteni memang first time dengar.. memang ada kat laut sabah saja ke Kak Wana ?
ReplyDeletememang tak pernah nampak pun..
Nampak menarik rupa anggur laut tu. Kawasan pembiakannya sama dengan rumpai laut yang biasa ke?
ReplyDeletecantik nye latok tu..first time tengok..
ReplyDelete*salamkenal*
Pnh tgk tp xpnh mkn..mesti sedap kalau wat mcm kerabu mangga kan...hihihi
ReplyDeletePernah nampak masa pi KK tp x pnh makan pun..sedap eh...boleh cuba nanti ni...
ReplyDeleteAkak nak register tp lom sempat lg sbb bz
ReplyDeleteFirst timr tengok ni.. Macam menarik. Kalau ada kesempatan nak cuba jugak...
ReplyDeletewah, macam sedap! macam ngeri pun ada tengok..
ReplyDeleteHehe wana siap krupkrap2 ye..
ReplyDeleteMesti sedap kalau boleh makan dgn sambal belacan..buat ulam.
Lemon pun boleh:)
Wana ni suka tayang makanan yang sedap-sedap. Mana nak cari ni..
ReplyDeleteDekat area tawau latok ada kah??
ReplyDelete