BISKUT ULAT BULU

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Hai, selamat datang kepada teman-teman dan semua pengunjung ke blog Sweet red cherry..terima kasih ya kerana berkunjung ke sini..pada follower baru pun thanx banyak-banyak kerana jadi member..Alhamdulillah kita bersua lagi pada hari ni..hari ni awal rileks sebab semua kuih-muih dan kek untuk jualan telah siap dibuat..so, dapat la santai depan tv sambil update blog..
 
Okey, pada hari ni aku mau kongsikan satu resepi biskut yang sangat popular di Sabah ni..kebanyakkan rumah memang ada biskut ni..dulu sebelum bisnes biskut tiap tahun kami beli biskut ni..sekarang bila sudah bisnes..buat la biskut sendiri..Kenapa biskut ni di panggil ulat bulu? mungkin kerana bentuk biskut ni macam ulat bulu..rasanya sedap..rapuh dimulut..berintikan kurma di dalamnya..
 
BISKUT ULAT BULU, HARGA RM 0.45 ( SEBIJI )

Pada yang berminat dan mau tau resepi biskut ni..jom kita semak resepinya di bawah ini..
 
RESEPI: BISKUT ULAT BULU
OLEH: SWEET RED CHERRY
 
BAHAN:
1/2 cwn mentega atau secukupnya
2 cwn tepung gandum
1 cwn tepung jagung
2 biji kuning telur
pewarna hijau
perisa pandan
sedikit gula kastor-untuk golek biskut
inti- kurma yang dihiris memanjang
 
CARA MEMBUATNYA:
  • Campur semua bahan tersebut sehingga menjadi doh yang lembut.
  • Ambil sedikit adunan dan masukkan kurma didalamnya. Kemudian bentukkan memanjang seperti ulat bulu.
  • Bakar 170 degree selama 15 min.
  • Sejukkan dan golekkan dengan gula kastor
-Selamat mencuba-
 

Ni doh yang telah siap di adun dan kurma yang dipotong memanjang kemudian aku gulungkan untuk Nampak lebih bulat.

 
 Letak inti kurma ditengah
 
 
 Susun dalam Loyang yang di alas dengan baking paper dan bakar
 
 
 Proses penyejukkan biskut sebelum golek dengan gula

 
So, nilah hasilnya..senang ja mau buat biskut ni kan..cuba la..
 
Okey la semua, kita jumpa di entri yang lain pula ya..sebarang pertanyaan, sila hantar email atau hubungi talian kami yang tertera di atas tu ya..dadaaa..

14 comments:

  1. bestnye buat biskut.. ulat bulu lagi.. sedap la ada inti kurma tu.. kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai kak..

      tq singgah sini..buat biskut ni kak bgus..x gatal..hihi..

      Delete
  2. ooo...1st time tgknya...msti sdap sbb berinti kurma ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai kak..

      biskut ulat bulu ni memang sedap..rapuh bila dimakan..

      Delete
  3. salam..mmg nampak cantik biskut tu!Klu rajin raya puasa sok blh try...minta izin copy resepinya ya.
    Selamat hari raya juga dr k.atie

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak atie..

      terima kasih kak..dengan senang hati sya kongsikan resepinya..copy paste ja..hehe..

      Delete
  4. Salam perkenalan dr D5 .. Thanks sudi singgah ke blog D5 :D...

    ReplyDelete
  5. Assalam wana,
    kak lina tak penah makan biskut ulat bulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam kak..

      sedap rasa biskut ulat bulu ni kak..ada kurma di dalamnya..

      Delete
  6. Memang biskut ni sedap..InsyAllah raya haji nak buat juga...setiap raya akak mesti buat biskut ni sebab simple dan sedap kan Wana....

    ReplyDelete
  7. First time tau biskut ni, hihi

    ReplyDelete
  8. mmm... gini cara nak buatnya...

    ingatkan nape lah dinamakan ulat bulu... huhu

    ReplyDelete