RESEPI TOPPING COKLAT GANACHE

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Hai, semua bersua lagi kita pada petang ni. Hari ni aku ingin berkongsi resepi coklat ganache atas permintaan seorang teman blogger iaitu Farhana Mohammad..

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com
Ada banyak sebenarnya resepi coklat ganache yang boleh kita jumpa dan cari samada dalam buku resepi ataupun carian google..tinggal pilih ja mana satu resepi yang disukai.Jadi, di sini aku akan kongsikan  beberapa resepi coklat ganache yang ada dalam koleksi simpanan aku. Jom semak..

RESEPI 1: ( Ini adalah resepi paling simple dan selalu aku buat )

1/2 cwn serbuk koko
1/2cwn susu pekat manis
1 sb minyak
  • Masuk serbuk koko dan susu pekat manis dalam periuk. Gaul hingga sebati.
  • Panaskan atas api yang kecil. Masuk minyak. Gaul sekejap dan matikan api.
RESEPI 2:

100g coklat masakan  }
1 sb susu pekat manis }double boil
3 sb air panas             }
  • Double boiler bahan di atas sehingga cair dan sebati.
RESEPI 3:
SUMBER: ANNA QAWINA / DAPUR TANPA SEMPADAN

200g coklat masakan / coklat compound
100 ml susu cair @ 150ml whip cream
1 sk butter
  • Double boil susu @ whip cream bersama coklat masakan.
  • Bila coklat cair, tutup api dan kacau untuk larutkan coklat.
  • Masuk butter dan kacau sebati.
  • Biar seketika baru digunakan.

RESEPI 4:

2 cwn non diary whip cream
500 g coklat masakan
1/8 cwn golden syrup
  • Didihkan whip cream. Bila mendidih, padam api. Masuk coklat masakan dan kacau.
  • Tambah golden syrup. Kacau sebati.

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com

Okey la ya, sampai sini saja perkongsian resepi aku pada hari ni. Semoga bermanfaat buat teman-teman yang tengah cari resepi coklat ganache..^_^.

P/S: Buat Farhana, lepas ni boleh la baking kek dan letak toping coklat atasnya ya dan jangan lupa kirim untuk Wana di sini..hihi..

Sekian, wasalam.

25 comments:

  1. betul mmg byk resepi...sy kdg2 buat last minute ada bahan yg xde ada resepi alternative ni kan....

    ReplyDelete
  2. Memang byk resepi coklat ganache ini..pelbagai cara orang membuatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tinggal pilih mama satu naik buat kan cheq da

      Delete
  3. akak~ jemput baca post untuk akak. ^^

    http://nurainahanis.blogspot.com/2014/08/sepetang-di-dapur.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih ya aina..awak memang best!!!

      Delete
  4. wana, tengkiu.
    terharu sangat.
    nak nanges la. T_T

    http://farhana-mohamad.blogspot.com/2014/08/resepi-coklat-ganache-tengkiu-wana.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 farhana..heheh, no problem la..kalau ada yang nak wana share lagi, bagitau ja..^_^..sya suka juga kongsikan benda yang bermanfaat buat teman2.

      Delete
  5. Panduan ni...kadang sy buat tak sukat2 pun...main sesedap rasa saje...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh, kadang2 resepi yang x sukat pun menjadi dan sedap juga kan..

      Delete
  6. Assalam wana..macam versi topping coklat tu..
    Asal coklat jer pasti semuanya sedap hihiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam kak..

      heheh, betul tu kak lina..asal ja yang ada coklat mesti sedap kan..

      Delete
  7. Nk buat ni senang je. Suka time dia melelehhh atas kek tu. Rasa puas hati bila siap

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah kan mel, betul tu..nampak cantik ja bila jadi meleleh tu..hehe memang puas hati.

      Delete
  8. salam...
    waa...best2 semua resepi coklat ganache ni...terbayang2 sudah klu ada depan mata...

    ReplyDelete
  9. Salam dearr....wah ni semua tempahan kerr dearr...banyaknyaa...nampak menyelerakan tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya puteri..semua kek yang di atas tu kek tempahan..alhamdulillah ada rezeki..apapun, tq

      Delete
  10. As salam...

    saya biasa buat ikut resepi awak yang first tapi guna butter...pasni nak try wana punya rsepi guna minyak jea kan...

    hope jadi n sedap... heheheheee...

    jaz follow u dear....

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam..

      hihi..thanx eiyla..selalu yang makan cakap sedap..

      Delete
  11. Tk tahu plak boleh guna cocoa powder...biasa guna coklat je...

    ReplyDelete
  12. salam sis, macam mana nak bagi coklat atas kek tu still cair even letak dalam peti ais?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam juga..ya, memang ada sesetengah resepi ganache yg ajan mengeras apabila letak kek yg telah di topping dalam peti sejuk..saya cadangkan awak guna resepi 1 untuk dapatkan toping kek yg still cair walau simpan dlm peti sejuk. :)

      Delete
  13. Assalam sis,klau saya guna susu cair,susu pekat coklat msakan n butter boleh x rasanya,klu blh coklatnya nak sntiasa cair

    ReplyDelete