KEK SUSU KUKUS

SALAM SEJAHTERA..

Hai, salam ceria dan selamat petang diucapkan buat semua teman dan pengunjung SRC yang disayangi..hari ni sudah agak sihat sedikit berbanding kemarin..kepala pula nda la sudah berdenyut-denyut macam kemarin..
 
Untuk hari ni, aku mau kongsikan satu resepi kek yang telah aku buat dalam minggu yang lepas..pernah buat kek ni sebelum ni tapi belum pernah tayang di sini..resepinya cukup simple dan sedap pula tu..  Bahan-bahannya pun cari ja di dapur tu..sikit ja bahan untuk buat kek ni kan. Keknya adalah Kek Susu Kukus..teksturnya memang moist dan terasa lemak manis susu tu..sesuai dimakan untuk minum-minum petang atau ikut suka masing-masing la kan kalau mau makan bila-bila masa..nda la semestinya time minum petang ja boleh makan kek ni..haha ..resepi ni aku google di internet..lupa pula dari sapa aku ambik resepinya..maaf la ya..hihi..
 
KEK SUSU KUKUS
 Tengoklah tekstur keknya..gebu dan cantik ja kan..Kek rasa susu yang sedap..
 
Ni aku kongsikan resepinya di bawah ni. Jom kita semak sama-sama.
 
RESEPI: KEK SUSU KUKUS
DI CUBA OLEH: SWEET RED CHERRY
 
BAHAN:
125 g butter
3 biji telur
1/2 cwn gula halus
1 1/2 cwn tepung naik sendiri
3/4 cwn susu pekat manis
1/4 sk esen vanilla
1/4 cwn susu cair / air
2 sk ovallete
 
CARANYA:
- Pukul butter dan gula halus sehingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu. Masuk esen vanilla. Putar lagi.
- Masuk ovallete. Putar adunan.
- Masukkan tepung selang seli dengan susu cair/air.
- Tuang dalam Loyang yang telah digris dengan minyak dan lapik dengan baking paper.
- Kukus adunan selama 30-45 minit atau hingga masak.
 
- Selamat Mencuba-
 
 
 Mudah ja kan cara buatnya..
 
 
So, berakhir suda entri aku untuk hari ni..kita jumpa lagi di entri yang lain pula ya..tunggu..babai..

13 comments:

  1. Msti moist ni kan...simpel je buatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah kak..best juga buat kek yang simple2 tapi sedap ni..kek ni memang moist kak..try la nanti.

      Delete
  2. kek susu...suka bau susu..tidak kat hubby ha..ha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah kan kak..x semua org sukakan susu..

      Delete
  3. Nampak macam sedap je kek susu ni..... Wana. Bolehlah dicuba nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap kek ni..sila la try ya..;)

      Delete
  4. susu tin ke kotak..br nk try nie sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk susu pekat manis tu guna yg dlm tin.utk susu cair pula, guns dlm kotak ( cth: dutch lady)pun boleh..tin pun boleh(cth:susu sejat f&n)

      Delete
  5. Kalau tiada tepung naik sendiri,bagaimana ya kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok kalau x tepung naik sendiri boleh guna tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder. Try la buat.. :)

      Delete