Al-kisah hari ini

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


Ini la kisah hari ni..dah lama tak pergi hospital..hari ni tak pasal-pasal pergi hospital pula gara-gara kakiku digigit kucing..sakit tau..bisa. Bukan kucing rumah yang gigit..kucing jalanan yang selalu lepak kat rumah yang gigit..

Sebelum ni kucing jalanan tu okey ja pun..kami bagi makan kalau dia lepak kat rumah..tengahari tadi dengar kucing bergaduh..risau kalau pusy, omot atau blacky yang kena gaduh, jadi aku ni cuba leraikan..tak sangka kucing jalanan tu terkam dan gigit kaki aku..huuu T__T

Nampak tak kaki aku berlubang dan calar..

Mula-mula tu aku sapu dengan minyak kelapa hijau..tapi macam tak boleh jadi sebab kaki aku makin bengkak dan rasa berdenyut-denyut..jalan pun tempang..sakit. Jadi aku minta tolong my dad hantarkan ke hospital sebab aku tak boleh nak drive. Mama dan waie la temankan aku..Labiu!!!

Bila sampai hospital macam biasa la kena ambik nombor giliran, mendaftar dan tunggu dipanggil. Satu hal lagi, aku tunggu giliran untuk masuk ke bilik E..jauh pula dari kaunter pendaftaran, dengan jalan terencut-encut aku gagahkan diri berjalan. Semua mata pandang aku!!! Setiap orang yang tengok, mesti tanya kenapa..mama la yang tolong jawab..aku tak larat sebab fokus kaki aku yang bisa..


Bilik E yang perlu aku masuk untuk jumpa doktor..bila tiba giliran, doktor tanya kenapa dan cek kaki, boleh pula doktor tu cakap kaki aku perlu 'operate' dan cakap "kaki awak tak dapat diselamatkan lagi"!!! Hahhh!!! Takkanlah..terkejut aku, akhirnya doktor tu senyum..kenakan aku!! Ish, seriau aku pikir kalau betul di operate..

Akhirnya, doktor suruh ambik ubat dan perlu dapatkan 'injection' di bahagian 'emrrgency'..lagi!!! Kena jalan jauh untuk pergi farmasi dan ke bahagian emergency..jauh!! Kaki aku makin sakit doc!!! Selesai ambikk ubat kena inject..aku pasrah ja walaupun takut..satu inject di tangan, satu di punggung..aduss..


Dapat ubat antibiotik dan panadol..paling tak tahan pikir macamana nak habiskan antibiotik kaler oren yang banyak tu..dah la sekali makan 4 bijik!! Haduii..demi nak sihat terpaksalah pasrah..

Sekarang ni rasa ngantuk..jalan pun tak boleh banyak sangat..sakit lagi..aku nak rehat dulu ya..sampai jumpa lagi..

P/s: pesanan aku, kalau korang kena gigit kucing..lebih-lebih lagi kucing jalanan sebab dorang ni tak ada suntikan vaksin macam kucing rumah, cepat-cepatlah ke hospital..jangan biar melarat takut terjadi infeksi dan hal yang tak diinginkan..

Sekian, wasalam.

30 comments:

  1. moga cepat sembuh sis..kena jaga elok2 tu jgn bg infection..

    ReplyDelete
  2. alahaii smpt lg doc bergurau..bt kite suspen je kan hihii..moga cpt sembuh ye wana..mkn ubat rest byk2 tau ^__^

    ReplyDelete
  3. eeee sakitnya. sempat lg doc tu buat lawak kan. nasib baik sy ni geli kucing so memg xkan g dekat lah ngan kucing..huhu

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  4. Kasihannya akak tengok Wana. Boleh pula doktor boleh buat lawak kejam begitu! Nway, akak doakan Wana cepat sembuh, moga bengkak & bisa di kaki cepat surut. Jgn malas makan obat ye :)

    ReplyDelete
  5. Ya Allah Kak Wana..teruk jugak kakinya tu...Take care n jgn lupa makan ubat tau...hmmm..semoga Kak Wana cepat sembuh :)


    pssst : Doktor tu lelaki ke perempuan? lawak bukan main lagi...hahaha

    ReplyDelete
  6. siannya wana.. tak baik tau doktor main2 macam tuh.. apapun semoga wana cepat sembuh..

    ReplyDelete
  7. aduhla sakitnyer.... tgk pun dh tau msti bisa tuh... kucing ke anjing ke kalu tgh gaduh mmg gigitan dia bisa n perlu pi klinik amik injection n ubat...
    gws ye bbwana

    ReplyDelete
  8. amboi kemain lagi doktor tu bergurau yer.. siyes teruk gak kena gigit yer wana... tapi mmg gigitan kucing atau anjing terbiar mmg bahaya perlu amik injektion.. apa pun take care yer wana....

    ReplyDelete
  9. alahai.. kesian kak wana.. boleh plak doktor gurau2 ye..hihi... xpela.. kak wana rest oke.. semoga cepat sembuh.. :)

    ReplyDelete
  10. Bisa juga yea gigitan kucing ni...bahayalah macam tu, lain kali kucing bergaduh jangan dekat...apa pun semoga cepat sembuh seperti semula jadi..jangan lupa makan ubat..

    ReplyDelete
  11. moga cepat sembuh. Take care

    ReplyDelete
  12. wana smg cepat sembuh ye, kesian wana...sakit tuh samapi berdenyut2 rasa..take care

    ReplyDelete
  13. anduk bah sis Wana...ganas pulak itu kutsing...apa2 pun moga cepat sembuh ya sis...byk berehat dulu ya...

    ReplyDelete
  14. memang bahaya ni.kena ambil injection. moga cepat sembuh wana..garang nau kucing liar tu ya sampai gigit orang

    ReplyDelete
  15. tergelak kejap bila baca part "kaki awk dah x dpt diselamatkan lagi." wakaka, kesiannya, xpernah pula kena cakar/gigit sampai mcm tu. kena gigit dengan guinea pig sy pnah la dulu. hehe. smoga cpt smbuh :D

    ReplyDelete
  16. alaaa....siannye wana...moga cepat sembuh yerrrr.....mesti sakit tu kannnn.....

    ReplyDelete
  17. wah...teruk kena tu Wana...kucing jalanan ke gigit....berehat lah ye

    ReplyDelete
  18. kesiannya wana. Akak tengok calar-calar kat kaki tu pun dah seram sejuk.
    memang bahaya kalau kena gigit dengan kucing ni, berbisa

    ReplyDelete
  19. banyak nyaa.. nampak terukk.. kucing liar mmg agak ganas.. smoga cpt sembuh kak..

    ReplyDelete
  20. Mashaallah, teruknya kaki Wana kena gigit.

    ReplyDelete
  21. Oren tu AB Cloxacillin.
    Mkn ikut time tau.. Setiap 6jam.

    ReplyDelete
  22. kena gigit kucing sampai banyak ubatnya kena makan ye.. alahai, takut lak..

    ReplyDelete
  23. Assalam wana,
    ish3
    ganaih betuih kucing itu
    next time be carefull hokeyh

    ReplyDelete
  24. sis pernah kena gigit dulu masa leraikan mrk bergaduh . sis kena gigit kat tangan aka antara ibu jari dan jari telinjuk . koyak . pergi klinik swasta kena jahit 3 jarum . pastu dr bagi pil dan ubat sapu . sis x ingat kena suntik ke idak . alhamdulillah , tak ambil masa yg lama utk sembuh . sampai la ni masih ada parutnya ... semoga cepat sembuh wana ...

    ReplyDelete
  25. semoga kak wana cepat sehat... jangan skip makan ubat tau... kesian sgt, mesti sakit kann....

    ReplyDelete
  26. amboi doc melawak kasar..

    memang CT selalu dngr nenek pesan.. kalo kucing gaduh jangan kacau walau kita risau macam mana sekali pun.. pepandai kucing tu nak settlekan..
    bila kucing gaduh.. kat kuku dia tu ada macam ala x ingat term dia apa.. tu yg bisa..
    kalo saja2 cakar dia x bisa sbb kucing tu xde niat nak protect diri dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cakaran gurau n gaduh lain kan ct

      Delete
  27. Suka main dgn kcing kat umah dia kekoh xde la sakit pun calar tu xde darah.. takut lq plak tengok wana punya kes ni

    ReplyDelete