Hari ni aku mau share resepi..dah lama rasanya tak share resepi. Sebelum aku sakit kaki hari tu, mood aku rajin sangat nak masak..macam-macam aku try masak..Antaranya adalah Butter prawn berkuah..siapa yang tak suka makan kan? Sebelum ni pernah buat juga tapi agak kering..aku suka yang banyak kuah..boleh slurp!!! ^_^
Salah satu menu kegemaran..aduyai..terliur!!!
Buat masa ni mama tak benarkan aku makan yang boleh menyebabkan gatal macam seafood, telur dan belacan. Aku baru tau rasanya, seksa tahan rasa tak boleh makan yang dipantangkan..huwaaaa!!!
Mandikan udang dengan tepung jagung dan garam..
Simple ja pun..Jom semak resepinya..
RESEPI: BUTTER PRAWN BERKUAH
OLEH: SWEET RED CHERRY
BAHAN:
8-10 ekor udang sederhana besar
2 sm butter
2 ulas bawang putih, cincang
1 tangkai daun kari
3/4 cawan susu cair
2 sm tepung jagung
Garam secukup rasa
CARA:
- Potong muncung udang, belah belakang dan buang urat hitam. Bersihkan.( tak perlu buang kulit ).
- Gaul udang dengan tepung gandum dan garam. Goreng hingga garing. Ketepikan.
- Panaskan kuali dan masukkan butter. Biar cair.
- Tumis bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan susu cair dan daun kari. Biar mendidih.
- Masukkan udang yang digoreng tadi dan gaul sebentar.
- Matikan api dan hidangkan. Hias dengan cili merah.
-Selamat mencuba-
* Jika suka kuah banyak, tambahkan kuantiti susu cair.
Layan gambar ja ya.. ;)
Okeylah, jumpa lagi di lain entri..terima kasih jenguk aku di sini..
Sekian, wasalam.
waduh2... sedap nampaknyer... resepi pun mcm mudah je
ReplyDeleteAkak plak suka butter prawn yg jenis kering2 tuh...kalau berkuah akak cepat jemu..
ReplyDeletesedapnye.. :)
ReplyDeleteYummmyy yummmm! Bestnya Wana! :)
ReplyDeleteWah sedapnya..kt rumah ada udang kecik2 jea
ReplyDeleteTak pernah makan yang berkuah.. suka yang kering berjalur2 tu... hahhh pasni boleh try...
ReplyDeletetak pernah makan macam nih, nampak sedap, boleh cuba laa nanti..
ReplyDeleteKecur air liur tgk..heheh..tapi Cik Mimie allergi dgn seafood :)
ReplyDeletewalllaaaaaaa kalu dpt dgn nasi pns2 ni mmg x pandang kiri kanan daaaa
ReplyDeleteBest la Wana makan udang tu,kita pun nak rasa juga.
ReplyDeleteSedapnya.... syok.kalau dapat makan... ekin.alahan dengan.udang huhuhu
ReplyDeletebutter prawn! masha ALLAH, dah telan air liur sangat dah ni. hahahahhahahaha... sedapnya >.<
ReplyDeleteNmpk sedap tu wana heheh
ReplyDeleteKuahnya yang sedap tu. Yummy
ReplyDeleteCT suka dedua style.. yang kering ngan yang berkuah..
ReplyDeletetapi lagi suka yang kering.. hehehe..
saja jeeeee Kak Wana ni.. masak x kasi sikit =P
banje gambar je kan..