Cucur susu

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Hari ni aku mau kongsikan satu resepi yang sangat mudah dan paling  penting sedap pula tu..^_^

Kelmarin aku buat Cucur susu buat kudapan minum petang kami sekeluarga..anak-anak buah aku sangat suka makan..dorang la yang bersemangat betul makan..

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com

Kalau teringin nak buat, jom intai resepinya..

RESEPI: CUCUR SUSU
SUMBER: AZLITA AZIZ
OLEH: SWEET RED CHERRY

BAHAN : 
3 cawan tepung gandum
1 sk garam
1/2 susu pekat manis 
3 cawan air panas

CARA:
  • Masukkan tepung gandum dalam mangkuk. Bubuh garam
  • Kemudian masukkan susu pekat manis.
  • Tuang air panas dan gaul dengan senduk kayu. Kacau hingga sebati. Biar sejuk
  • Panaskan minyak dalam api yang sederhana
  • Jemput adunan guna tangan. Banyak adunan sebesar bola golf.
  • Goreng hingga keemasan. Sentiasa dibalik-balik supaya cucur kembung dengan cantik.
  • Angkat dan toskan
-Selamat mencuba-
http://dapurjirankuberasap.blogspot.com
Senang kan? :)

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com

Layan cucur susu ni memang best..sambil pula hirup kopi 'o' panas..erm..nikmat rasanya..tak sedar dah banyak masuk mulut..

Okey lah semua, sampai sini saja entri aku pada hari ni..sampai jumpa lagi..dadaa..

p/s: minggu ni dan minggu depan aku agak sedikit sibuk, aktiviti 'blogwalking' jadi tergendala sebentar..mana yang sempat aku terjah, mana yang tak sempat tu harap bersabar ya..terima kasih atas kunjungan kalian ke sini..aku sangat hargai kalian.

Sekian, wasalam.



22 comments:

  1. boleh la suruh my anak buah buat nanti ...

    ReplyDelete
  2. senang je nk buat..
    blh try!
    hehe

    ReplyDelete
  3. Mesti rasanya lemak-lemak manis kan, Wana :)

    ReplyDelete
  4. sedap gak kan Wana, kak ana boleh bayangkan kombinasi rasanya,tq for sharing :)

    ReplyDelete
  5. Assalam wana..cucur air panas ni sedap lembut jer...sedap ni buat minum petang

    ReplyDelete
  6. Bunda ambil resipi tau, nanti nak buat jugak..

    ReplyDelete
  7. Salam Wana...mmg poberet anak2 nih....sbb cucur susu..dah manis..enak sgt!

    ReplyDelete
  8. mmm..mesti manis kan Kak Wana? :)

    ReplyDelete
  9. first time dnga.. mcm jemput2 manis la ekk? cuma yg ni tukar kpd susu kan? :)

    ReplyDelete
  10. peeergh ini memang senang.. tak payah pening2 nak campak macam2..
    manis2 ni sekali kena ngan air teh peeergh..

    ReplyDelete
  11. huuurm bebudak mmg suka la benda2 cem ni..
    kalo kat kg buat yang simple pun laju je diorang makan..

    ReplyDelete
  12. xpernah lak try cucur susu nih...nnti leh try nihhh

    ReplyDelete
  13. manis tak kak?
    wahh boleh try ni nanti nie
    mcm bestnye
    lame dah tak jenguk blog kak ita

    ReplyDelete
  14. Wahh....simplenya dik wana....InsyAllah ada masa nak try buat ni...hihi

    ReplyDelete
  15. akak pernah buat jugak tapi buh gula ja

    ReplyDelete