Resepi Ayam Pandan

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Hari ni aku mau kongsikan satu resepi yang aku dan keluarga suka sangat makan..nak kongsi resepi Ayam pandan.. korang pernah makan tak? sedap kan?? kalau tak pernah..korang kena try tau sebab sedap sangat..

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com
Ayam yang wangi pandan

Selalunya mama masak untuk hari-hari yang sangat istimewa saja seperti hari raya puasa dan hari raya haji..so, memang jarang dapat makan..tapi kalau dah dapat, makan memang sampai tak henggat hokey..heheh..

Jom tengok resepinya

RESEPI: AYAM PANDAN
SUMBER: Resepi dari my mama

BAHAN:
1 kg ayam - asingkan tulang, ambil isinya dan potong 2 inci dan potong sebesar jari
25 helai daun pandan - untuk membungkus ayam

BAHAN KISAR:
1 inci lengkuas
3 batang serai
3 helai daun limau purut
50 g daun ketumbar
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil garam
3/4 sudu kecil kicap
3/4 sudu kecil sos ikan - jika suka
5 biji cili padi
2 sudu makan jus limau nipis

CARA:
  1. Perap ayam dengan bahan yang telah dikisar tadi. Perap semalaman atau boleh juga perap selama 4 jam.
  2. Masukkan jus limau, kicap, sos ikan, garam dan gula.
  3. Bungkus dengan daun pandan.
  4. Goreng garing
CICAH LADA SIMPLE:

BAHAN:
Cili padi
tomato
bawang besar
bawang merah
bawang putih
sedikit air
jus limau kasturi
garam
gula
  • Kuantiti bahan tersebut ikut suka
  • Blend semua bahan.
* NOTA:
>Jika tidak habis digoreng, boleh sejuk bekukan dalam peti sejuk.
> Sedap dihidangkan bersama nasi, acar timun & nenas, hirisan timun dan tomato

 -Selamat mencuba-

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com
Ayam yang telah siap diperap..

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com
Ayam yang telah siap dibungkus dengan daun pandan..bolehlah goreng lepas tu..masa goreng aroma pandan wangi sangat..

Okeylah, sampai sini saja ya..sampai jumpa lagi..babai..

Sekian,wasalam.










51 comments:

  1. X penah mkn...! Nk mmbuatnya tu pula alahai...m besar sngt...huhuhu... msti wangi bau pandan ayam tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti akak try buat..rajin2 kan la sekejap :)

      Delete
  2. Wah, kene cuba ni blom pernah buat utk family makan...bau semerbak aroma dain pandan kan wana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue cuba la buat ya..memang wangi aroma pandan..

      Delete
  3. xpernah merasa lagi ayam pandan..
    hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ezy try la makan..sure sila punya.. :)

      Delete
  4. Assalam wana..selalu makan kat kedai ayam pandan ni..sedap dan beraroma..xpernah buat sndri sbb daun pandan beli nk buat kuih jer tak pernah ada belen hihi...
    Sedap tu ayam pandan wana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam Kak Lina..

      Nanti akak try buat bila ada lebihan daun pandan..wana hanya petik belakang rumah ja Kak..banyak sangat

      Delete
  5. sedapnya ayam pandan.. lama tak makan.. taip komen pun sampai meleleh air liur nih.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah sampai macam tu sekali ke eyda..huhu..nanti eyda try buat ya :)

      Delete
    2. nak buat kena cari daun pandan banyak2 dulu..

      Delete
  6. Betul memang sedap. Keluarga kakak pun suka juga. Mas menggoreng tu aroma satu dapur bau:)
    Tapi kakak ni tak serajin wana. Kakak potong dgn tulang sekali masa perap
    Mereka makan pun kata sedap juga hihi.... mamanya tak rajin nak mengasing tulang dgn isi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi..sedap kan Kak..tak asking tuang pun takpe Kak..sedap juga di makan kan :)

      Delete
  7. Sedap ni mkn dgn nasi lemak kah atau nasi kuning

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mia ayam ni sedap makan dengan nasi ayam.tu..sedap.kalau mia teringin mo makan..bleh pegi RCH..ada jual set nasi ayam pandan..tapi kalau rajin..mia buatlah ^_^

      Delete
  8. hehe pernah makan tapi x pernah buat.. miaahaha iols is pemalas =P
    nasi lemak ayam pandan.. memang berbalut ngan daun pandan aje kan..

    adus lapaq ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak wana x penah makan dengan nasi lemak..selalu makan dengan nasi ayam tu ja

      Delete
  9. ada yang jual ayam rempah.. tapi balut daun pandan aje..
    rasa gak pandan sikit2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yeke? X penah Kak wana rasa lagi..

      Delete
  10. MAcam sedap je..tak pernanh lagi makan ayam daun pandan ni..mesti wangi bau dia kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan macam..tapi serius sedap sangat cik Mimie oi..hihi :)

      Delete
  11. xpenah lagi try ayam pandan ni wana..mesti semerbak baunye bila digoreng kan hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah..baunya wangi sangat time goreng..makan pun semangat..

      Delete
  12. nampak sedap & menarik..
    tak pnh try lg makan ayam pandan..
    mesti ada rasa bau2 wangi daun pandan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang wangi sangat dengan bau pandan.

      Delete
  13. nampak sedap & menarik..
    tak pnh try lg makan ayam pandan..
    mesti ada rasa bau2 wangi daun pandan kan

    ReplyDelete
  14. sedapppp! Saya pernah makan dulu hehe okay nanti boleh try buat sndiri pulak

    ReplyDelete
  15. Akak tak pernah lagi cuba buat resepi ayam pandan ni dik wana....sedap sangat akak tengok...InsyAllah ada masa akak nak cuba resepi adik wana ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok Kak..nanti try buat.nda rugi cuba sebab sedap betul ^_^

      Delete
  16. ni kalu dpt dgn nasi panas2 perrghhhh

    ReplyDelete
  17. Boleh dicuba nti...ingatkan susah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang ja kan..cheq da buat la nanti :)

      Delete
  18. wahh..mcm nk try nih,,kalau sempat.hihi :)

    ReplyDelete
  19. Salam Wana..mcm best jer resepi ni
    Masakan mak kita adalah yg trbaik kan? :)

    ReplyDelete
  20. Best nih nanti nk try lah. Tq share resepi ye😊

    ReplyDelete
  21. akak penah try... paling best ayam tu lembut n bau di semerbak harum

    ReplyDelete
  22. wah bestnya sekali jerr buat ayam pandan tau wana.. tapi yg wana punya ni kena buang dari tulang ya.. nanti nak cubalah resepi wana ni..

    ReplyDelete
  23. Senangnye,Wana...
    Cuma tggl rajin ke idak je...
    Hehe..

    ReplyDelete
  24. Biasa dengar ayam pandan ni ada delivery ke rumah area KL..
    Wana juallah jugak..
    And wat delivery kawasan berdekatan rumah..

    ReplyDelete
  25. Kak Wana, Ros tak pernah cuba lagi.. Mesti sedap ni

    ReplyDelete
  26. assalam wana. memang sedap sangat ni. lamaaa dah tak buat.

    ReplyDelete
  27. assalam wana. memang sedap ni. lamaaa dah tak buat

    ReplyDelete
  28. Sedap klu makan meratah ni

    ReplyDelete
  29. Memang sedap dan wangi ja..
    Laparnya

    ReplyDelete
  30. Favourite akak ni. Rajin makan. Tak rajin buat. Daun pandan kat umah akak ni slim dan tirus,..tak best nak balut ayam :)

    ReplyDelete
  31. sedapnyeeee....aduhhh...tgk plak tengah malam..lagi la berkriuk kriuk perut nie..huhu

    ReplyDelete
  32. nampaknya perlu order kalau nk mkn..nak buat? huhuh

    ReplyDelete
  33. sllu makan ayam pandai ni kat kedai
    tak pernah buat sendiri
    penyakit M kalau buat ayam ni

    ReplyDelete