Petang ni aku mau kongsikan entri Popia sayur yang aku buat kelmarin..menu yang sangat sedap buat dimakan ketika minum petang..makan panas-panas memang cepat ja habis kan..ranggup pula tu..krup krap krup krap masa mengunyah..heheh..makan popia sambil minum kopi o atau teh panas memang sesuai kan..
Aku buat ni pun sebab teringin sangat mau makan popia sayur ni..di sini agak susah sedikit untuk mendapatkan popia sayur ni..rata-rata penjual hanya menjual popia kentang..mama pun selalu buat popia kentang..jadi, beralih anginla pula mau makan popia sayur..hihi..
Aku kongsikan resepinya di sini dengan kawan-kawan semua..Mana la tau ada yang terliur dan mau buat sendiri pula kan..resepi yang sangat simple..jom semak!!
RESEPI: POPIA SAYUR
OLEH: SWEET RED CHERRY
BAHAN : ( INTI )
Sayur kubis - dimayang
Mix vegetable
Bawang besar -dihiris nipis
Bawang merah }ditumbuk
Bawang putih }
Udang / ayam - dipotong dadu kecil
Garam
Maggi cukup rasa
Sedikit gula
- Panaskan minyak dan tumis bawang yang telah ditumbuk hingga wangi.
- Masukkan bawang besar, udang dan mix vegetables.
- Masukkan maggi cukup rasa, garam dan gula.
- Matikan api dan sejukkan.
Kulit popia
Minyak untuk menggoreng
- Letak inti ditengah kulit popia, lipat dan gulungkan kemudian lekat hujungnya dengan air.
- Panaskan minyak dan goreng popia hingga keperangan.
- Sedia dihidangkan.
Aku makan cicah dengan sos cili ja..simple kan..^_^
Layan ja la..sedap tau!!! :-P
Okey la sampai sini saja entri aku, sampai jumpa lagi..terima kasih kerana jenguk blog ni..luv u all!!
Sekian
popia sayur memang sedap!
ReplyDeleteWah....sedapnya...
ReplyDeletesedap ni, mau cuba lah buat :)
ReplyDeletehahha. masuk blog akak serng buat aina laparr. sobb.sob..
ReplyDeletesedap nya..dh lama xmuat..idas suke wt popia syur..tmbh telur..peh sedap tu
ReplyDeleteWahh senang je care nak buat dia... terliur ni... blik nak carilah kulit popia... ;D
ReplyDeleteNampak rangup tul popia tu..sedap tu cicah sos cili
ReplyDeletememang sedap ni layan popia sayur BB malam2 ni
ReplyDeletefeveret sangat ni... sha selalu guna sengkuang dengan carrot sama udang kering je... makan tak boleh stop... hiks~
ReplyDeleteKak su memang suka makan popia sayur ni,rangup aje kan.
ReplyDeletepuas hati klu bt sndiri kan..bleh letak sayur byk2..sedapnya dpt mkn time ujan2 cani ^__^
ReplyDeleteSedap ni kalau mkn panas2
ReplyDeleteApa2 inti popia ni Diana suka....sedap..hehe
ReplyDelete