Fenomena fritters kentang

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Maaf la ya, malam baru post entri baru dan hari ni aku tiada buat aktiviti blogwalking..siang tadi aku agak sibuk sedikit membuat kuih-muih jualan untuk hantar ke restoran biasa yang kami hantar dan aku sibuk dengan projek 'meroti' aku..insyaallah aku kongsikan entrinya nanti ya..tunggu tau!!!

Malam ni aku ingin kongsikan menu minum petang kami tadi  iaitu Fritters kentang yang semakin menjadi fenomena sekarang ni..sana-sini teman blogger tayang fritters kentang yang dikatakan ranggup dan sedap ni buat aku teruja ingin mencuba juga..

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com

Fritters kentang ni dikenali juga sebagai jemput-jemput kentang..kalau disini dikenali juga sebagai 'laksamana mati dibunuh'..dasyat tau..huhu..aku tanya mama kenapa nama kuih ni dipanggil macam tu..mama cakap sebabnya kentang tu dipotong cincang-cincang..haha..nama ja ngeri tapi rasanya sangat sedap apalagi cicah sos cili..ranggup di luar, lembut didalam..

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com

Thanx pada penyumbang resepi asal..tapi untuk resepi ni aku intai dari  blog Kak Ina KL. Jom kita lihat resepinya..

RESEPI: FRITTERS KENTANG
SUMBER: KAK INA KL
OLEH: SWEET RED CHERRY

BAHAN:
3 biji kentang ( sagat halus )
4 sb tepung jagung
3 sb tepung gandum
1 biji telur
Daun bawang / daun sup
Serbuk lada sulah
Garam dan sedikit gula
Minyak untuk menggoreng

CARA:
  • Satukan kentang yang telah disagat, tepung jagung, tepung gandum, daun bawang, telur, serbuk lada sulah, garam dan sedikit gula. Gaul sebati.
  • Panaskan minyak masak, sudukan dan goreng agak leper, balik-balikkan,  tunggu sampai masak atau kekuningan.
  • Toskan dan sedia dihidangkan.
-Selamat mencuba-
http://dapurjirankuberasap.blogspot.com

Okey la, mata pun rasa macam dah malap macam lampu tidur..heheh..jumpa lagi di entri yang lain..terima kasih kerana membaca..dadaaa..

-Wasalam-

15 comments:

  1. Nampak sangatttt rangup tu wana..
    Kak lina pun dah terjebak ngan fenomena potato fritters ni tp snap picas jer..
    Sedap kan..krup krap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah Kak lina..makan memang sampai x henggatt kan..heheh..

      Delete
  2. Alamak, tragisnya nama!
    Akak nak cuba buatlah Laksamana Mati Dibunuh ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..nama ja tragis kak farah tapi rasanya sedap tau..^_^

      Delete
  3. sedapnya!
    nak try la jugak nanti.

    wana, for you.

    http://farhana-mohamad.blogspot.com/2014/09/the-versatile-blogger-award-wana-ieka.html

    ReplyDelete
  4. fuhhh memang nak try... sha memanglah penggila kentang.....

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum dan singgah pagi Wana....nampak memang ranggup kentang tu...

    ReplyDelete
  6. Sedapnya ni ... makan waktu petang sambil minum kopi .... nyaman :)

    ReplyDelete
  7. Dah jadi viral dah kan resepi ni..masih x terbuat buat lagi...:)

    ReplyDelete
  8. Kita pun dh kena dgn fenomena potato fritters niih..dh 3 4 bt..seisi rumah suka ^__^..

    ReplyDelete
  9. Ohh, baru tau. nanti nak try buatt~ hehe, XD

    ReplyDelete
  10. hahahahah....nama tu takut lak akak dengar ... pepun mmg sedap kann... akak buh lebih tepung sikit.. hahah biar kasi kenyang sket perut

    ReplyDelete
  11. perghh siap ada pakej dengan kopi panas tu... sedappp nyerr.... memang lately banyak btul yg share pasal resepi nie... :)

    ReplyDelete