RESEPI DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Seperti yang aku telah janjikan tempohari, hari ni aku ingin kongsikan resepi Devil's food chocolate cake..kek ni sangat sedap dan menarik tau sebab ada rasa kek coklat, cheese dan coklat ganache..sebenarnya mudah ja buat kek ni cuma ada beberapa langkah membuatnya menjadikan kek ni memakan masa untuk siap..

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com

Jom kita semak resepinya di bawah ni..aku intai resepinya dari Kak ita @ Masam Manis..thanx ya kak ita..aku kagum sangat dengan hasil kerja beliau sebab setiap kek yang dihasilkannya sangat cantik dan kemas tau..

RESEPI: DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE
SUMBER: KAK ITA
OLEH: SWEET RED CHERRY

BAHAN ( KEK COKLAT ):
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn serbuk koko
1 1/2 sk soda bikarbonat
1/2 sk garam
1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn gula perang
125 g mentega
2 biji telur gred A
2 sk esen vanila
1/2 cwn buttermilk ( 1/2 cwn susu segar + 1 sk cuka, rehatkan 10 minit )
1 cwn air suam

CARA:
  • Panaskan oven 170'C.
  • Ayak tepung, serbuk koko , soda bikarbonat dan garam. Ketepikan.
  • Pukul mentega dan gula sampai ringan dan kembang. Tambah telur.
  • Bila semua sudah sebati, masukkan bahan kering selang selang seli dengan bahan basah .
  • Akhir sekali, masukkan esen vanila.
  • Bakar 30 minit-masak.
  • Sejukkan.
CREAM CHEESE FROSTING:
125 g cream cheese
60 g mentega
1/2 cwn gula icing
1sk esen vanila
1 sk jus lemon  - aku x bubuh
1 sk lemon paste
  • Pukul cream cheese dan mentega hingga creamy, tambah esen vanila dan lemon paste.
COKLAT GANACHE:
100 ml double cream/ whip cream
250 g coklat masakan - cincang halus
1 sb golden syrup
1 sk esen vanila

  •  Double boil cream jangan sampai mendidih, tambah coklat. Kacau rata. Bila sudah cair, angkat dan sejukkan.

CARA MELAPIS:
  1. Tuang cream cheese atas kek dan ratakan. ( aku ikut cara kak ita, masukkan adunan cheese dalam piping beg dan paipkan atas kek. )
  2. Simpan dalam petisejuk dalam 20-30 minit
  3. Tuang coklat ganache di atasnya
  4.  Hias ikut kreativiti masing-masing
NOTA: Untuk memotong kek yang ada cream cheese, celup mata pisau pada air panas atau panaskan mata pisau atas dapur, lap mata pisau dan potong. Bertujuan supaya kek yang dipotong tu nampak kemas..
-Selamat mencuba-

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com

Kek ni mewah dengan rasa coklat dan cheese tau..tengoklah tebal lapisan cheese tu..Terdapat 3 lapisan: kek coklat + cheese + coklat ganache..so, yummy..


Ok la ya..sampai sini entri petang ni..jumpa lagi.. babai..

Pertanyaan @ tempahan, hubungi 012-8244251 ( bbwana ) . Call/sms/whatsApp. Tq

10 comments:

  1. wana, sy tag awak balik.
    jemput join sama dan jawab soalan saya ye. :)

    http://farhana-mohamad.blogspot.com/2014/09/liebster-award.html

    ReplyDelete
  2. woww.. bertingkek2... pandai wana buat... kemas jerr... mesti sedap nie... :)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum dan singgah pagi Wana...coklat dan cheese....sedapnya tu,nak sikit.....boleh....hehe

    ReplyDelete
  4. kek kegemaranku hehee..cantik kemas je wana buat..harus sedapp jugak nihh ^__^

    ReplyDelete
  5. Devil? :O takutnya dengar. haha tapi nampak sedap. kena bookmark ni ^^,

    ReplyDelete
  6. Alangkah seronoknya kalau akak pejam mata, bayangkan kek wana ni dan...TING! Kek muncul depan mata! Tinggal nak makan je,...

    ReplyDelete
  7. nama pun dah 'devil' tu..
    mesti kaya dengan rasa coklat

    ReplyDelete
  8. Wahh sedap betul nampak gayanya...nak try lah nnt! tengkiu akak kongsikan resepinye!

    ReplyDelete