Pisang goreng cheese terlajak larissssss...

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Jom minum petang..


Enaknya dapat menikmati pisang goreng cheese ni..fuh, memang nikmat dapat makan pisang goreng cheese sambil menghirup secawan minuman panas kegemaran..

Yang ni aku beli, penyakit 'M' tiba-tiba menyerang..untuk 1 tapau ni harganya RM3. Kalau tak silap hanya ada 6-7 biji ja..nasib aku la..hee..bolehlah untuk lepaskan rasa teringin mau makan tu..Huhu..

Di Sabah memang sangat popular dengan Pisang goreng cheese ni..apa yang paling istimewa sekali sebab ia digoreng dengan tepung goreng adabi..so, rasa lebih sedap dan 'crunchy'..untuk sos, boleh buat pilihan samada nak tambah sos coklat atau susu pekat..terpulang pada kesukaan masing-masing..

Aku pernah kongsikan resepinya..kalau minat nak buat boleh la tengok, Pisang goreng adabi cheese..

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com
Nyum-nyum..sedap..

Sekian

42 comments:

  1. Anak-anak saya pun suka pisang goreng cheese, tapi di Lahad Datu murah sikit kot... RM2 je 1 tapau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh..murahnya harga di LD kan Kak..best la :)

      Delete
  2. sedapnyaa.. kat area kampung Jie pun ada orang jual. Tak pernah beli lgi. tapi seriyess teringin nak cuba. tgk gmbr pun dah terliur. rasa dia mesti awesome ! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harus cuba tau jie..sedap giler..kalau mkn bt ketagih tau..rasa nak lagi..hehe

      Delete
  3. Ohoii..sedapnya tu geng..mcm ku mau minta baa..haha

    ReplyDelete
  4. Mcm2 versi pisang goreng sekarang ni kan..zaman mak2 dulu xde cam2 ni kan bb

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah cheq da..betul tu..kalo dlu2 pisang goreng 1 pesen tu ja la..hehe..

      Delete
  5. sedapnya...menu kesukaan gue...pisang cheese 1 tapaw sama teh c special...auuuuuu

    ReplyDelete
  6. Akak kalau jumpa memang terlajakkkk makan! Kat tempat akak diorang ada buat combo pek. Pisang goreng tu tabur cheese dan sos coklat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..mkn sampai x henggat kan Kak..wana pun mcm tu..wana suka yg tabur cheese jer..x nak simbah sos collar..hee ;)

      Delete
    2. Akak dah ada cheese tu dah cukup mewah. Lagi2 kalau pisang dia macam over ripe sikit huhuhu makan memang tak ingat :)
      Wana, pisang cheese ni ada nama lain ke kat Sabah?

      Delete
    3. Ada Kak..kat Sabah ada yg panggil Sanggar cheese ^_^

      Delete
  7. test..test..test..sis JM datang singgah sini :-)
    Pisang Goreng cheese mmg agak femes juga di semenanjung...hai!! mmg terangkat arghh...mkn sambil minum teh o panas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq sebab JM singgah sini..mkn mmg terangkat..erm, sedap sgt2 ;)

      Delete
    2. Comel Kak JM main testing testing!

      Delete
  8. Ada juga jual dekat area rumah. Pernah beli sekali. Tp cheese dia sikit sgt so itu la 1st and last beli..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau mcm tu penjual tu kedekut.kena beli lg tmpt lain or bt sndiri bru puss hati..heheh

      Delete
  9. wah sdapnya.. kite xpna makan taw.. T-T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanad try la nnti bila jumps goreng pisang ni..sedap smpai nak lagi:D

      Delete
  10. memang best la pisang goreng macam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah Kak su..tak ckup mkn kalau sikit..gantung..hihi

      Delete
  11. baru tahu wujudnya pisang goreng cheese ni T_T wah, memang bercambah sungguh makanan malaysia ni

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 hari nnti awak kna try mkn..gerenti suka dan ketagih :)

      Delete
  12. sama dengan nadya... tak pernah makan.... teringin kemain lama dah... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau x jmpa dikedai tunsha try bt sendiri..puas mkn..bleh parut cheese kaw2..heheh

      Delete
  13. Sedapnyaa. Tak pernah mkn. Maybe kena try buat sendiri ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. IM try la buat..sedap tau.. betul ni tak tipu..hee :)

      Delete
  14. Memang sedap. Kat sini siap diaorang tabur chocolate chips lagi.

    ReplyDelete
  15. alaaaa, masuk sini je tengok gambar makanan. sedihnya x dapat merasa.. waaa :\

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..sila tabahkan hati ya Amy..hihik..

      Delete
  16. di semenanjung pun tgh trending pisang goreng cheese ni tp ana blm dpt cuba lagi hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana cuba tau nnti..try mkn..sedap giler..apalg kalau tabur byk cheese..

      Delete
  17. sini pun trensing tapi belum ada chance nak makan. hehe. kalau yang pisang goreng saja pun dah sedap, tambah la yang ada cheese. nyum2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala ciannya..nnti bola ada chance..cik fafa cuba mkn..serius sedap :)

      Delete
  18. nak mengintai resipi sat, hhihi
    mana tahu R datang kan, boleh lah try buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok sila2 intai resepi..nur as try buat nnti k..share entri nnti..hehe

      Delete
  19. Hehehe..Cik Mimie tak pernah cuba lagi pisang goreng cheese ni, sebab Cik Mimie tak suka makan cheese..heee

    ReplyDelete
  20. Tempat saya mahal la kak wana. Rm5 utk satu tapau box. Padahal duk kampung je. Tapi xde la sdp mana. Xtau la org tu tau buat ke x. Haha

    ReplyDelete