Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Hari ni aku mau kongsikan satu resepi yang berasal dari Sarawak. Hari tu tengah godek-godek resepi di LetsMasak, ternampak pasal pucuk ubi goreng ni..menarik!!! Sebab aku selalu makan masak lemak atau buat ulam ja..
Dah lama aku tercari-cari resepi ni sebenarnya sebab kalau tak salah aku pernah makan pucuk ubi ni masa kecik dulu bekas kakak ipar masak..sedap dan unik rasanya..
Kalau korang pun nak cuba, mari lihat resepinya. Sangat simple..
RESEPI: PUCUK UBI GORENG BELACAN
SUMBER: redcarz.blogspot.com
OLEH: SWEET RED CHERRY
BAHAN:
1 ikat pucuk ubi
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 batang serai, dititik
sedikit belacan
ikan bilis secukupnya
cili padi, banyak ikut suka
garam secukupnya
CARA:
- Buang tangkai pucuk ubi dan bersihkan dengan air.
- Tumbuk pucuk ubi hingga lumat. Jangan sampai hancur. Asingkan
- Tumbuk bawang putih, bawang merah, ikan bilis, belacan dan cili padi.
- Panaskan api, tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi hingga naik bau.
- Masukkan pucuk ubi yang ditumbuk beserta garam.
- Gaul sebati.
- Tambahkan air jika perlu. Matikan api dan hidangkan.
Pucuk ubi segar baru petik dari ladang..
Tumis bahan yang telah ditumbuk
Ini pula resepi yang aku kongsikan di Letsmasak..
Kalau nak register di LetsMasak, sila klik sini>> register <<
Korang boleh earn point+redeem=dapat duit jika kongsi resepi atau tips..tak rugi join..
Okeylah, sampai sini saja entri aku..jumpa lagi semua..bye..
Sekian, wasalam.
ayu pon sllu makan masak lemak jee..
ReplyDeletexpenah tau lak boleh digoreng kan
Goreng pun sodapppp, Ayu :)
Deletelapar pulak bila tgk blog ni bah
ReplyDeletesedap ni Wana pasti nya kalau pucuk ubi masak macam mana pun mmg larissss
ReplyDeletewaduhhhhhhhh
ReplyDeletesedap kan siss...
ReplyDeletesalu masak camtu kalau balik Kuching... xde ler asyik2 mkn sayur yg bersantan jer..heheheh
kalau x nak pahit, ramas2 pucuk ubi tu dengan garam skit sis...pastu cuci bersih..baru la tumbuk...gerenti lagi sedapppp.. hehehe
ReplyDeleteMasak lemak pucuk ubi feveret sue.
ReplyDeletePucuk ubi goreng belacan pun sedap sbb pedass...
Alahai...ni fav akak jugak ni...terus rindu kampung la....
ReplyDeleteKebetulan ada bawak pucuk ubi dari kampung...nanti nak try la camana rasanya
ReplyDeletetak perlu rebus ye Wana, pucuk ubi tu...menarik ni :)
ReplyDeleteSalam singgah petang dik wana...sedapnya...akak suka makan pucuk ubi kaya ni...
ReplyDeletenmpk sedap jee hehe
ReplyDeleteXpnh lak mkn yg dgoreng cenggini..menarik nihh..leh cuba..heheeh
ReplyDeletePucuk ubi ni masak apa pun sedap..celur buat ulam pun dah cukup sedap..apa lagi kalau buat goreng belcan camni lagi la sedapppppp
ReplyDeleteBelum pernah cuba bb..in sha Allah akan dicuba
ReplyDeletesalam. wah sedapnya nampak. hehehhe. memang minat makan makanan macam ni.dah memang tekak melayu. memang gini lah. bila duduk bandar dan sebagai stdnt susah nak cari makanan macam ni. asyik makan ayam je. balik rumah baru lah dapt merasa. hmmmmm. nanti balik nak sruh mak masak ikut resepi ni la.. hehehehe
ReplyDeletehttp://ciknainthehouse.blogspot.com/2015/02/segmen-bloglist-mac-julai-by-miyaamira.html
Pucuk ubi wawa celur cicah budu je selama ni.. tak tahu plak blh buat mcm ni..hehe
ReplyDeletedah lama x makan pucuk ubi ni wana.. tengok ni kecur lak.. bila nak main masak dengan pucuk ubi ni
ReplyDeletewah tak sangka ada resepi versi goreng.. yang tau masak lemak jer.. tak pun celur buat ulam jer..
ReplyDeleteCik Mimie selalu goreng sambal je :)
ReplyDelete*Alergi dekat belacan T_T
Akak kalau dapat lauk ni memang dah tak pandang kiri kanan dah! Tapi lepas tu mulalah menggaru hidung sebab ada belacan kan :)
ReplyDeletefirst time dengar ni..hihi... unik..anis pon suke makan pucuk ubi
ReplyDeleteSedapnyer sis..
ReplyDeleteCT tak makan pucuk ubi ehehe.. eh bukanla x makan..
ReplyDeletetak minat =P
biasanya pucuk ubi di buat ulam or masak lemak rupanya boleh di goreng juga..nk try lah
ReplyDeleteTulah k.JM.. Saya pun baru tau ni.
DeleteMakan dengan nasi panas sedapnya.....
ReplyDeletemenariknya pucuk ubi goreng belacan. tapi saya xley makan belacan sangat... nanti hidung gatal
ReplyDeleteTak boleh makan pucuk ubi. Angin kus kus
ReplyDeletewaa.. sedapnya... nanti2 nak goreng lagi..
ReplyDelete