Makanan etnik sabah: Latok@Anggur laut

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Hari ni baru ada mood mau menulis..beberapa hari lepas penyakit M datang menyerang..mood pun cuti CNY juga..hihi..aku hanya buat entri segmen saja..

Hari ni aku ingin kongsikan satu lagi makanan etnik Sabah iaitu Latok. Latok merupakan sejenis rumpai laut selain agar-agar dan bentuknya seperti anggur bewarna hijau..latok adalah makanan tradisi suku kaum bajau di Sabah..

Rasanya sedap dan ranggup dimakan..aku pun suka makan latok..seperti agar-agar(rumpai laut), latok juga dihidangkan bersama pelbagai jenis lauk bakar seperti ikan bakar, sotong bakar, udang bakar dan ketam bakar..

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com

Macam nilah rupa latok..bertangkai panjang dan membentuk gugusan berbiji kecil seperti anggur..

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com

Boleh makan campur dengan mangga muda kemudian campur dengan sambal belacan..fuh rasanya memang mabeles!!!

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com

Kalau datang sabah, korang perlu rasa latok ni..serius sedap!!! Rugi tau tak cuba..;)

kredit: amie little kitchen
Selain tu, latok juga sedap dimakan dengan perahan limau kasturi, cili padi dan sedikit garam..krup krap makan tau..

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com
Terdapat pelbagai jenis pilihan ikan bakar..erm, terliur sudah dibuatnya..huhu

Okeylah sampai sini saja entri aku pada hari ini..sampai jumpa lagi di entri yang lain..

Sebelum tu, aku nak ajak kawan-kawan join LetsMasak, boleh register di sini >> register <<

Antara kelebihan yang korang akan dapat dengan mendaftar di LetsMasak ni adalah:

- dapat kongsi resepi dan dapat point+redeem point = dapat duit!!
- boleh join contest dan berpeluang menang i phone 6 plus..

Jom la daftar..tak rugi pun..aku dah daftar..

Sekian, wasalam.





39 comments:

  1. kaknoor tak pernah makan latok ni wana, takyah masak ke? makan cenggitu saja??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang x perlu masak Kak noor..cuci dengan air bersih ja untuk kekalkan kesegaran dan keranggupan latok ni..

      Delete
    2. Akak baru nak tanya Wana latok ni nak kena rebus ke apa...harga dia mahal tak?

      Delete
    3. ohh xpayah masak.. first time dengar dan tengok..huhu

      Delete
    4. murah ja harganya kak..beli rm1-2..dah dapat latok yang fresh..erm..sedap..

      ya anizz memang tak perlu masak :)

      Delete
  2. Kak wana...Nad dah cuba makan latok tu dulu waktu g semporna...huu...rasa dia masin n crunchy...hohoh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh..kalau masin tu sebab terlebih garam kot nad..hihi

      Delete
  3. Latok? baru first time dengar :) Memang unik makanan kat sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau datang Sabah..cer try makan.. :)

      Delete
  4. Macam best je makan latok tu..macam lada hitam pu ye jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..memang best kalau dapat makan ni acik.. :)

      Delete
  5. Auw..kecur air liur tau..lamanya sudah IbuNoey ndak makan latok ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nah tulah kan..sedap ni kalau dapat makan ;)

      Delete
  6. Salam. hee ikan bakar yang sedap.

    ReplyDelete
  7. kak wana mknn tu ade jual kt sane jeke
    xprnh nmpk pon
    npk cm ebiko jeee...
    ayu baru dfter letsmasak tu da

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya kat Sabah ja ada ni ayu..hihi tapi ebiko tu apa??

      Delete
    2. Ebiko tu telor ikan yg bulat2 mcmkt sushi king tuu
      hehe
      xtau la telur ape

      Delete
  8. pernah tengok dulu kat blog sape dah... tak pernah nak merasa ... kena gi sabah ,,baru blh merasa kot hii.. ada jual fresh ke ..ke dry produk ni

    ReplyDelete
  9. tak pernah makan.mcm telur ikan pun. ada mcm sedap jer.

    ReplyDelete
  10. Seakan2 mcm sotong kurita, nampak sgt sedap ^^

    ReplyDelete
  11. rasa ap latok tuu? da mcm rupa perhiasan rumah plak.huu

    ReplyDelete
  12. macam telur ikan aje gayanyaa. heeeee. tak penah makan ^^

    ReplyDelete
  13. kena try nih nanti.... jemput join segmen di blog http://www.vitaminuntuksemua.my/2015/02/segmen-jom-tonton-video-by-farahamzah.html harap dapat memeriahkan lg majlis hehe

    ReplyDelete
  14. Salam singgah pagi dik wana...sedapnya...akak suka makan ni...

    ReplyDelete
  15. Latok tu kak lina pernah makan kat umah s.i.l di langkawi cicah ngan sambal belacan.Unik tul rasanya ada masin2 (air laut kot hihi) boleh la layan dah benda tadak kat tempat sndri kan hehe

    ReplyDelete
  16. pernah tgk latok ni kat tv..xtau rsnya mcm mana..

    ReplyDelete
  17. Selalu nampak di Pasar Ikan Tawau. Tapi, belum pernah beli & cuba lagi. Next time boleh try ^^

    ReplyDelete
  18. Anggur Laut?? First time tgk huhu

    ReplyDelete
  19. ni memang first time dengar.. memang ada kat laut sabah saja ke Kak Wana ?
    memang tak pernah nampak pun..

    ReplyDelete
  20. Nampak menarik rupa anggur laut tu. Kawasan pembiakannya sama dengan rumpai laut yang biasa ke?

    ReplyDelete
  21. cantik nye latok tu..first time tengok..
    *salamkenal*

    ReplyDelete
  22. Pnh tgk tp xpnh mkn..mesti sedap kalau wat mcm kerabu mangga kan...hihihi

    ReplyDelete
  23. Pernah nampak masa pi KK tp x pnh makan pun..sedap eh...boleh cuba nanti ni...

    ReplyDelete
  24. Akak nak register tp lom sempat lg sbb bz

    ReplyDelete
  25. First timr tengok ni.. Macam menarik. Kalau ada kesempatan nak cuba jugak...

    ReplyDelete
  26. wah, macam sedap! macam ngeri pun ada tengok..

    ReplyDelete
  27. Hehe wana siap krupkrap2 ye..
    Mesti sedap kalau boleh makan dgn sambal belacan..buat ulam.
    Lemon pun boleh:)

    ReplyDelete
  28. Wana ni suka tayang makanan yang sedap-sedap. Mana nak cari ni..

    ReplyDelete