Hari ini aku ingin kongsikan satu resepi biskut..kenapa biskut? kan nda lama lagi perayaan tahun baru cina..hehe..taklah, sebenarnya ni aku buat tempahan biskut customer sempena krismas yang lepas iaitu Biskut Cerelec..
Kalau nak tau, biskut cerelec ni sangat popular di Sabah, setiap kali hari raya, boleh dikatakan hampir setiap rumah hidangkan biskut ni. Kira hidangan 'harus ada' setiap rumah selain biskut ulat bulu dan kuih makmur sabah..kalau nak tau resepinya klik ja link tu ya.. ^_^
Jom jamu mata..
Ni salah satu biskut favourite aku..sedap tau..rasa lemak manis susu..
Resepinya sangat mudah dan bahan pun sikit ja pun..kalau ada kawan-kawan yang teringin cuba tu sila semak resepi di bawah ni ya..
RESEPI: BISKUT CERELEC
SUMBER: RESEPIBISKUT.BLOGSPOT.COM
OLEH: SWEET RED CHERRY
BAHAN:
500g tepung ubi kayu
600g-800g tepung gandum ( sehingga boleh dicanai )
1 tin ghee yang kecil
336g gula icing
1 sk soda bikarbonat
nestum cerelec ( perisa susus )/nespray
CARANYA:
1. Ayak tepung kanji, tepung gandum dan soda bikarbonat. Ketepikan.
2. Pukul ghee dan gula halus hingga sebati.
3. Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga tepung hingga sebati. Kalau adunan masih tak boleh dicanai dan terap, tambahkan tepung gandum sikit-sikit dan uli hinggalah adunan boleh dicanai.
4. Canai alas plastik, terap dan bakar dengan api sederhana
5. Bila dah masak sira dengan susu Nespray. Biskut ni bila dah masak jadi putih, tak payah bakar sampai kekuningan
2. Pukul ghee dan gula halus hingga sebati.
3. Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga tepung hingga sebati. Kalau adunan masih tak boleh dicanai dan terap, tambahkan tepung gandum sikit-sikit dan uli hinggalah adunan boleh dicanai.
4. Canai alas plastik, terap dan bakar dengan api sederhana
5. Bila dah masak sira dengan susu Nespray. Biskut ni bila dah masak jadi putih, tak payah bakar sampai kekuningan
-Selamat mencuba-
Sebelum dibakar
Selepas bakar
Okeylah, sampai sini saja entri aku pada hari ni..jumpa lagi..dadaaa..
p/s: aku start pelan-pelan blogwalking 'rumah' kawan-kawan ya..pada yang belum kena terjah tu..tunggu tau..ambik masa sikit sebab sibuk akhir-akhir ni..maafkan aku..
Sekian, wasalam
kalau nani lah nak jumpa kuih kuih macam ni time raya aje lahh kak wana
ReplyDeletebiscuit ulat bulu? waduh..menarik utk di cuba nih
ReplyDeleteulat buluuuuu dah naik daun =D
DeleteBiskut ni punya bentuk mcm kuih tradisional. Apa ntah namanya...tp nampak sedap. Itulah sbbnya menjadi kebiasaan ada pada time perayaan kan wana.
ReplyDeletemacam kuih bangkit eh kak..hihi
Deletemacam nak raya plak bila tengok biskut.. harap tahun nih mood untuk membaking ada laa.. boleh cuba nanti..
ReplyDeleteWah, biskut..time raya je Cik Mimie rajin buat..hahaha :)
ReplyDeletedapnyee..macam biskut nestum je..huhu,. tggu raya baru dapat..huhu
ReplyDeletemenarik ni
ReplyDeletePernah dengar biskut ni dari seorang kawan . Tapi ros tak pernah rasa.. Mesti sedap ni
ReplyDeletemcm pernah tgk biskut ni..kalau kt kpg sy dpggil biskut susu kalau xsilap..tp mmg sedap...terliur lak bila tgk..hehehehe
ReplyDeleteKak Wana ghee tu apa ? first time jumpa ejaan tu hehe.. malas nak google.. nak Kak Wana gak explain =p
ReplyDeleteCT suka biskut yg ada tepung ubi..
tak suka susu tapi kalo kulit popio goreng salut susu tepung tu i loooike..
oh, malas google eh..haha..no prob adikku..ghee tu adalah minyak sapi.. ;p
Deletetulah kan..sedap makan biskut yang ada tepung ubi..ct ni pelik ya..popia salut susu makan pula...heheh..tapi serius memang sedap kan..kak wana pun suka makan..
Haha baru nak tanya ghee tu apa. Tumpang baca jawapan ye :)
Deletelama tak membiskut..dlu rajin la..hahaha.. sejak mood malas datang..dah malas nak membakar..
ReplyDeletewah, ni kalau time wedding, ada ke kak Wana? macam sedap je..
ReplyDeleteThank you Kak Wana for sharing the recipe...
ReplyDeleteBoleh try ni.. hehe