Resepi Potato Wedges

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Cuaca mendung dan hujan  buat perut cepat ja bunyi..erm, pikir apa nak buat untuk dibuat kudapan..teringat ada lebihan ubi kentang yang mama beli untuk buat inti karipap..yes!!! Mata aku bersinar dapat idea..hihi..

Ok misi 'menggoogle' cari resepi..dan akhirnya aku teringin mau buat Potato wedges ala-ala KFC tu..hehe..alhamdulillah menjadi juga walaupun ada bahan yang kurang dan aku pandai-pandai tambah ikut suka aku..ish ish maaf menderhaka pada resepi..huu ;p

Tadaa..

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com

Makan panas-panas sedap dan ranggup..Cicah sos cili ja..kalau ada mayonis atau sos 'thousand island' lagi best.. 

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com

Jom kita semak resepinya..simple ja tau..

RESEPI: POTATO WEDGES
SUMBER: JULIA HOMEMADE

BAHAN:
1/2 kg ubi kentang
1 sk serbuk lada sulah
1 sk serbuk pati ayam
1 biji putih telur - pukul ringan
1 kotak/peket tepung goreng kfc - ayak ( aku ada sikit saja jadi aku campur dengan bread crumb )
1 sb serbuk kari - ayak
Bread crumb (kuning) secukupnya- aku tambah
Garam

CARANYA:
  1. Bersihkan kentang dengan air suam. Kemudian potong berbaji. Kulit kentang tak perlu buang.
  2. Rebus kentang dengan sedikit garam hingga 3/4 empuk. Angkat dan toskan.
  3. Satukan serbuk lada sulah dan pati ayam dalam plastik. Masukkan kentang dan goncang sebati dan semuanya tersalut.
  4. Keluarkan kentang dari plastik dan letak dalam mangkuk kemudian taburkan serbuk kari. Pastikan semuanya tercampur.
  5. Kocok putih telur. Masuk kentang dalam telur dan salut dengan tepung kfc + bread crumb.
  6. Goreng hingga keemasan.
  7. Sedia untuk dihidangakan bersama sos kegemaran anda.
-Selamat mencuba-

Enjoy..

Baiklah, sampai sini saja entri aku pada hari ni..jumpa lagi semua..daa..

p/s: kelmarin seharian mendung dan hujan lebat hingga ke malam. Ada beberapa kawasan rendah telah mula dinaiki air dan banjir begitu juga di daerah beaufort dimana paras air sungai Padas telah menlebihi paras bahaya dan ada beberapa dewan telah dibuka sebagai pusat pemindahan mangsa banjir. 

Sama-sama kita berdoa..



46 comments:

  1. Potato wages ala ala KFC... lepas ni wat poteto goreng rempah pulak yek... leh ganti ayam kalau takder ayam... hehehe

    ReplyDelete
  2. Simple je resepinya.. nk buat tu tk simple plak.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tulah tu..bila nak buat timbul pula penyakit M..huhu

      Delete
    2. Penyakit M tu memang akan menyerang insan bernama Shikin.

      Delete
    3. haha..bahaya penyakit M ni kalau dibiarkan lama2 dr shikin..hihik

      Delete
  3. Simple je resepinya kan.. tk thu ble blh buat ni.. hehe

    ReplyDelete
  4. boleh try buat ni. bread crumb beli hari tu banyak lagi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah guna tepung eh kak wana?

      Delete
    2. tak perlu guna tepung biasa..guna tepung kfc atau tepung goreng serbaguna ja nani ^_^

      Delete
  5. sedapnya...ni kalau depan mata memang tak tolak

    ReplyDelete
  6. sedapnya nampak.... tapi kat sini biasalah beli yang instant aje...

    ** wana ada terima tak hadiah GA... cheq sue risau takut belum sampai ni... 5 hb lagi pos. nanti update ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..thanx cheq sue..tulah beli instant lagi senang..wana tiba2 kelebihan rajin..tu yang buat sendiri tu..hehe..

      belum lagi sampai cheq sue..nanti wana bagitau kalau dah sampai ya..

      Delete
  7. banyak lak stepnya . klu my anak buah , rajin jer but benda ni ... bersedia sebelum bah melanda terutama benda2 penting .

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..tulah..benda macam ni kena rajin sikit kan..heheh..

      ok, thanx banyak atas peringatan vee tu ya :)

      Delete
  8. mel beli yang segera saja wana. tak larat dah nak buat sendiri..uhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah tak larat nak buat tu beli yang segera ja la paling senang kan mel :)

      Delete
  9. walaa sedapnya.... kalau kak amie tak payahlah lagi cari pencicah... ha haha sambil goreng sambil ngap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..betul tu kan kak amie..sambil menggoreng..tangan sebelah lagi masuk mulut..

      Delete
  10. Wana, kak ana pun kalau dah kalaparan ambil je apa yang ada didapur dan dipelbagaikan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah kan kak..kalau dah lapar tu memang macam2 idea timbul nak buat apa..heheh..

      Delete
  11. Breadcrumb tu dkt pasaraya besar ada jual x? Kalo ada nk cari kt bhgn mana wana?
    Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, ada jual di pasaraya besar..kalau tak silap wana dekat area tepung-tepungan segala tu..

      Delete
  12. waa..febret fasya ni klo bab2 ubi kentang..nnti blh buat jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok, nanti buat la untuk fasya..mesti dia suka kan.. ^_^

      Delete
  13. Replies
    1. haha..kalau kak wana bukan ganti kfc tapi nak dua2 ni ada..wedges dan kfc..baru best kan..hehe

      Delete
  14. saya selalu beli yg dah ready made jer hihihi

    ReplyDelete
  15. Bestnya Wana, favourite akak.ni, pos mai Penang sepinggan.

    ReplyDelete
  16. klu g kfc wedges wajib dibeli..suka sgt2..nnt nk try versi mcm wana lak..mst sdap gak ^_^

    ReplyDelete
  17. Macam ni dah tak payah ke fast-food lagi dah
    Buat sendiri pun dah sama kakak tengok

    ps: terima kasih follow kakak - dah follow juga #415 tu kakaklah:)

    ReplyDelete
  18. Akak memang gila kentang! Apa2 dish ada kentang memang suka!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sep sket Kak Farrah hahaha

      Delete
  19. tak payah lagi beli wedges dekat kfc..dah boleh buat sendiri :)

    ReplyDelete
  20. huurm kalo CT tanak guna bread crump boleh dak ? tak suka hehehe.. ganti ngan tepung aje bleh dak ?

    ReplyDelete
  21. boleh ja ct kalau x nak guna breadcrumb..guna sepenuhnya tepung kfc..breadcrumb tu kak wana pandai2 tambah ja sebab tepung kfc hari tu x cukup..hehe

    ReplyDelete
  22. Resipi tepung kfc ade? Hehe. Teringin nak buat wedges tp kurg rajin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau budak taknak guna breadcrumb tu pun xpe..boleh guna tepung kfc tu..haa, kalau nak buat kena rajinkan..hihi..kalau malas jom datang umah akak sini meh..hee

      Delete
  23. Dah tak payah pergi kfc dah ni. Akak kalau pi kfc mesti beli cheezy wedges.
    Semoga keadaan di sana pulih secepat mungkin. Akak dah rasa seksanya mengalami banjir ni

    ReplyDelete
  24. Mudah dan sedap.. Tak yah susah susah beli dah.. Buat sendiri je

    ReplyDelete
  25. Skrg kat tmpt N pun tgh redup mendung.. Sedap ni kalau pekena wedges

    ReplyDelete
  26. ini buat sendiri, jimat pon jimat kan...bole buat berapa banyak yang kita suka kan?...thanks for sharing wana...^_^

    ReplyDelete
  27. ana mmg feveret apa saja base on kentang! nti blh try jugak hehe

    ReplyDelete