Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Ni aktiviti aku hujung minggu baru-baru ni..mood rajin memasak sesuatu yang sangat simple tapi mengenyangkan perut..memandangkan ada stok udang dan sotong di peti sejuk maka terhasil lah Spaghetti Marinara ni..
Hoyeahh..sedapnya..aku parut keju di atasnya..yummehh!!!
Ada udang, sotong dan parutan cheese.. Fuh..sedap giler!!
Jom semak resepi..
RESEPI: SPAGHETTI MARINARA
SUMBER: DARI DAPUR KECAH
OLEH: SWEET RED CHERRY
BAHAN: ( 3 orang makan )
Segenggam spaghetti/vercimilli
Kuah:
3 ulas bawang putih, dicincang
1 biji bawang bsar, dicincang
4 biji cendawan butang, dihiris nipis
1/2 botol sos traditional tomato prego- brand lain pun boleh
1sk serbuk pati ayam
3 ekor sotong buang kulit dan potong memanjang
10-15e ekor udang
Sedikit oregano- aku x bubuh
Sedikit italian herbs- aku x bubuh
Garam secukup rasa
2 sb minyak zaitun
Sedikit air
1/2 biji capsicum- potong dadu
Cheddar cheese parut-hiasan
CARA:
- Rebus spaghetti/vercimilli dengan garam sedikit minyak hingga lembut. Toskan.
- Panaskan kuali, masuk minyak dan tumis bawang putih dadan bawang besar hingga naik bau. Masuk sotong dan udang.
- Apabila udang bertukar warna merah, masuk sos spaghetti dan campur air.
- Masuk serbuk pati ayam, cendawan, oregano dan Italian herbs. Kacau sebati.
- Apabila mengelegak, masuk garam secukup rasa dan tutup api.
- Letak spaghetti dalam piring dan tuang kuah marinara atasnya.
- Tabur parutan cheese.
- selamat mencuba-
Alhamdulillah kenyang makan.. hehe..
Thanx buat adik anizz anissa yang buat 'serangan' di sini..meletup-letup komen..hihi..thanx juga buat semua..sayang korang!!!
Jumpa lagi..dadaa..
Sekian
Omnomnomnom...sedapnya!
ReplyDeletehehe ni memang kena ngan selera kita Kak Farrah..
Deletepasta pasta ni memang peeergh..
Semestinya! Hahaha
DeleteCantik spaggeti wana, nampak sgt menyelerakan..yum..yum..yum ^^
ReplyDeleteMeleleh air liur tengok spagheti kak wana :)
ReplyDeleteSekali sekala makan ni memang sedap!
ReplyDeletekak ana suka gak makan pasta ni Wana, nampak menyelerakan warnanya :)
ReplyDeletesedapnyaaaa. rasa nak buat jugak. hehehe
ReplyDeletenak buat jugak..tapi malas tahap kritikal ni..hehe
ReplyDeleteMemang sedap ni wana. Jarang2 membuatnya. Tekak kampung la katakan. harus cari budu belacan juga..kuikuikui
ReplyDeletesalam singgah... rajin sungguh dia memasak... sesedap pulak tu
ReplyDeleteMenu omputeh ya kita wana... mau biru mata hitamku....
ReplyDeletesedapnyaaa fav. saya nih
ReplyDeletebaru jer hrtu masak spageti...tp yg wana buat ni mcm menarik...hehehhe
ReplyDeletehuhuu..sedapnyaa..k.yana hantu pasta,,pantang btul tgk org tayang pasta..ada taburan cis plak tuu.. terliur sudah ^__^
ReplyDeleteSos spagetti paling best adalah prego ! perghhhh tergugat iman jap baca entri ni memalam kak wana syg :(
ReplyDeletemenarik & sedap..
ReplyDeleteBuat untuk berbuka puasa pun sedap ni:)
ReplyDeletepeberet akak nih
ReplyDeletenampak sedap2 heeeee
ReplyDeletenak try2...kena cari sos prego dulu nih
Wahh...nmpak sedap sangat ni dik wana...
ReplyDeletenyummy! ^_^
ReplyDeleteWow sodapnyerre
ReplyDeletekalau CT masak carbonara mesti nak letak oregano.
ReplyDeletemesti kena ada oregano dalam simpanan kat dapur.. wangi.
So simple lah, Wana.
ReplyDeleteThanx share dengan saya yang suke masak instant ni..uhuk2.
Sedapnya.. Letak macam macam lagi dalam tu..
ReplyDeleteMarinara sebab ada sotong dgn udang ke? Sy biasa yg ada ayam or daging je. Hehe. Bolognese
ReplyDelete