Spaghetti Marinara

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Ni aktiviti aku hujung minggu baru-baru ni..mood rajin memasak sesuatu yang sangat simple tapi mengenyangkan perut..memandangkan ada stok udang dan sotong di peti sejuk maka terhasil lah Spaghetti Marinara ni..

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com

Hoyeahh..sedapnya..aku parut keju di atasnya..yummehh!!!

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com
Ada udang, sotong dan  parutan cheese.. Fuh..sedap giler!!

Jom semak resepi..

RESEPI: SPAGHETTI MARINARA
SUMBER: DARI DAPUR KECAH
OLEH: SWEET RED CHERRY

BAHAN: ( 3 orang makan )

Segenggam spaghetti/vercimilli

Kuah:
3 ulas bawang putih, dicincang
1 biji bawang bsar, dicincang
4 biji cendawan butang, dihiris nipis
1/2 botol sos traditional tomato prego- brand lain pun boleh
1sk serbuk pati ayam
3 ekor sotong buang kulit dan potong memanjang
10-15e ekor udang
Sedikit oregano- aku x bubuh
Sedikit italian herbs- aku x bubuh
Garam secukup rasa
2 sb minyak zaitun
Sedikit air
1/2 biji capsicum- potong dadu
Cheddar cheese parut-hiasan

CARA:

  1. Rebus spaghetti/vercimilli dengan garam sedikit minyak hingga lembut. Toskan.
  2. Panaskan kuali, masuk minyak dan tumis bawang putih dadan bawang besar hingga naik bau. Masuk sotong dan udang.
  3. Apabila udang bertukar warna merah, masuk sos spaghetti dan campur air.
  4. Masuk serbuk pati ayam, cendawan, oregano dan Italian herbs. Kacau sebati.
  5. Apabila mengelegak, masuk garam secukup rasa dan tutup api.
  6. Letak spaghetti dalam piring dan tuang kuah marinara atasnya.
  7. Tabur parutan cheese.
- selamat mencuba-


http://dapurjirankuberasap.blogspot.com
Alhamdulillah kenyang makan.. hehe..

Thanx buat adik anizz anissa yang buat 'serangan' di sini..meletup-letup komen..hihi..thanx juga buat  semua..sayang korang!!!

Jumpa lagi..dadaa..

Sekian


27 comments:

  1. Replies
    1. hehe ni memang kena ngan selera kita Kak Farrah..
      pasta pasta ni memang peeergh..

      Delete
  2. Cantik spaggeti wana, nampak sgt menyelerakan..yum..yum..yum ^^

    ReplyDelete
  3. Meleleh air liur tengok spagheti kak wana :)

    ReplyDelete
  4. Sekali sekala makan ni memang sedap!

    ReplyDelete
  5. kak ana suka gak makan pasta ni Wana, nampak menyelerakan warnanya :)

    ReplyDelete
  6. sedapnyaaaa. rasa nak buat jugak. hehehe

    ReplyDelete
  7. nak buat jugak..tapi malas tahap kritikal ni..hehe

    ReplyDelete
  8. Memang sedap ni wana. Jarang2 membuatnya. Tekak kampung la katakan. harus cari budu belacan juga..kuikuikui

    ReplyDelete
  9. salam singgah... rajin sungguh dia memasak... sesedap pulak tu

    ReplyDelete
  10. Menu omputeh ya kita wana... mau biru mata hitamku....

    ReplyDelete
  11. baru jer hrtu masak spageti...tp yg wana buat ni mcm menarik...hehehhe

    ReplyDelete
  12. huhuu..sedapnyaa..k.yana hantu pasta,,pantang btul tgk org tayang pasta..ada taburan cis plak tuu.. terliur sudah ^__^

    ReplyDelete
  13. Sos spagetti paling best adalah prego ! perghhhh tergugat iman jap baca entri ni memalam kak wana syg :(

    ReplyDelete
  14. Buat untuk berbuka puasa pun sedap ni:)

    ReplyDelete
  15. nampak sedap2 heeeee
    nak try2...kena cari sos prego dulu nih

    ReplyDelete
  16. Wahh...nmpak sedap sangat ni dik wana...

    ReplyDelete
  17. kalau CT masak carbonara mesti nak letak oregano.
    mesti kena ada oregano dalam simpanan kat dapur.. wangi.

    ReplyDelete
  18. So simple lah, Wana.
    Thanx share dengan saya yang suke masak instant ni..uhuk2.

    ReplyDelete
  19. Sedapnya.. Letak macam macam lagi dalam tu..

    ReplyDelete
  20. Marinara sebab ada sotong dgn udang ke? Sy biasa yg ada ayam or daging je. Hehe. Bolognese

    ReplyDelete