Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Salam maal hijrah semuanya..aku mohon maaf pada semua rakan blogger dan pengunjung blog SRC jika selama aku dalam dunia blogging ni ada perkataan atau komen yang menyinggung hati kalian..maafkan aku ya..moga tahun baru ni jadi tahun yang lebih baik dari sebelumnya..insyaallah amin.
Okeylah, malam ni aku ingin kongsi tentang fenomena jeruk mangga/epal asam boi yang sedang hangat sekarang ni..sana-sini tayang jeruk..ui, terliurnya aku..Serius terliur!!!
Jeruk epal asam boi |
Jadi petang tadi aku menjalankan misi mencari epal dan asam boi di kedai..hihi..sebab malas cari mangga boleh? :p
Bila sampai rumah aku terus buat jeruk ni..sekarang tengah sejukkan dalam peti sejuk..nda sabar sudah mau makan ni..ahaks..
Jom kita tengok resepi yang sangat simple ni..
RESEPI: JERUK EPAL ASAM BOI
OLEH: SWEET RED CHERRY
BAHAN;
6 biji epal ( terpulang mau buka kulit atau tidak )
14 biji asam boi
Garam secukup rasa
3-4 sudu makan gula
6 biji cili padi dipotong - (lebihkan jika suka pedas)
CARA:
- Cuci epal dan potong. Simpan dalam balang/bekas
- Bubuh garam,gula dan cili padi potong ( aku x potong cili tu sebab mama dan anak buah x makan pedas )
- Goncang balang tersebut supaya semua bahan bercampur sebati.
- Sejukkan dalam peti sejuk selama 4 jam
- Selamat mencuba -
Boleh la makan nanti sambil post entri/blogwalking/tengok tv dan lain-lain..kudapan sihat ni..banyak vitamin c..heheh..^_^
Okeylah, sampai sini saja entri aku pada malam ni..babai..
Sekian, wasalam.
stress!
ReplyDeletehahaha =P
takleh jadi ni.
sume duk tayang jeruk asam boi ni.
kempunan nak makan.
sok kena cari mangga.
hahah..esok x lama..cepat2 tidur supaya hari cepat siang dan boleh dapatkan mangga..beli untuk saya bleh?heheh..
DeleteTeringin nak makan jeruk mangga tak lepas lagi,..sekarang teringin nak jeruk epal pulak! Huhuhu
ReplyDeleteheheh..okey beli dua2 la kak..nanti boleh buat 2 jenis jeruk..:D
Deletesenang sangat nak buat jeruk ni kan...cuma nda sempat lagi mau beli bahan, tunggu balik CH baru boleh cuba!
ReplyDeleteokey balik CH nanti cheq sue buat ek..senang dan sedap jeruk ni..^_^
Deleteadui na..terliurnya aku meninguk jeruk ni..sabar ja aku tinguk ni geng..ku datang rumah karang baru ko tau..haha..:p
ReplyDeletebah, marilah baa datang rumah kalo berani..hahah :D
DeleteTerliurnya ...sana sini org pakat tunjuk jeruk ni, tp malas nk nuat kalo Sue sorang je suka mkn..
ReplyDeletemasing2 pakat share resepi ni..hehehhe
ReplyDeleteni berapa jam boleh kasi habis? hehe. nasib baik saya tak hard core sangat dengan jeruk. hehe
ReplyDeleteRamai yang suka rupenye.
ReplyDeleteHati-hati, banyak asid x?
Kalau masam means banyak asid.
Takut gastritis nanti.
http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/10/sakit-gastrik.html
ReplyDeleteJust nak share:)
Salam singgah sini dik Wana...nak try juga ni...terliur pula bila tengok para blogger post tentang asam boi ni..
ReplyDeleteSaya dah abis pun 2 balang...
ReplyDeleteHehehe, nanti nak buat sendiri plak.
Laku la apple hijau skrg ni ye. Ingat nak cuba juga, epal dlm peti tak berabis tu...
ReplyDeletefuhhh nampak sdap la kak. alahaii sabar nadyya ;)
ReplyDeleteeh, sis pun buat? hehehe... family saya x berapa sangat lah jeruk ni. alahai..
ReplyDeleteHai bb..dengan epal pon boleh..kalau mangga susah..nti nk cuba nenas plak
ReplyDeleteWAHHH BUAT GAK.. X LEH JADI NI .. KENA TRY GAK ..
ReplyDeleteboleh buat.. jgn kuantiti byk sgt.. nnt expired membazir..
ReplyDeleteHhahaha tah bile2 nk buat ni pon xtau...
ReplyDeleteAsyik meleleh je tgk org buat ni
Wah, yang ni sedap..suka..suka..suka.. :)
ReplyDeletestresssas hahaha sebab CT tak dapat dapat makan lagi ni.
ReplyDelete