CABARAN NOVEMBER#1 : 11 TEMPAT YANG INGIN DILAWATI DI MALAYSIA

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Cabaran hari pertama..jom semak 11 tempat yang aku teringin sangat nak lawati di Malaysia ni..

1. Kiram Village, Mesilau Kundasang


Cantik kan view tempat ni..Kiram Village ni milik anak kawan mama, lokasinya dekat dengan kaki gunung kinabalu..so, bayangkan betapa sejuknya tempat ni..indahnya pemandangan!!! Tahun lepas nak check-in sana dengan family malangnya sudah penuh sebab masa tu cuti sekolah..lambat booking..huhu..

2. TM Resort, Kundasang


Resort ni terletak di Kundasang..dekat dengan pekan kundasang..indah view dari sini..boleh nampak gunung kinabalu..sejuk giler tempat ni..tahun lepas kami check-in di banglo ni ramai-ramai masa buat family trip ke sandakan..best!! nak pergi sini lagi..

3. Gunung Kinabalu

4. Tawau

Aku belum pernah sampai Tawau lagi..jadi, sangat teringin la mau ke sana jalan-jalan.


5. Sepilok, Sandakan

Sebenarnya aku sudah pernah pergi pada tahun 1997..lepas tu tahun lepas masa pergi sana masa untuk bagi 'Urang utan' tu dah lepas..maksudnya kalau masa makan dorang dah lepas susah la nak tengok binatang ni berkeliaran.

6.Tip of borneo, kudat


Nak juga sampai tempat ni nanti

7. Mabul island, semporna


8. Serikin, Sarawak


Apa yang menarik di sini? Ini adalah pasar serikin..bersempadan dengan pontianak, kalimantan Indonesia..popular dikalangan pelancong dan penduduk tempatan. Kalau datang Sarawak mesti pergi tempat ni untuk shopping!!! Barangan murah-murah dan boleh tawar menawar. Urusniaga dijalankan dengan ringgit malaysia (RM) dan boleh juga guna rupiah..Aku pernah pergi sini dan nak datang lagiiiii..

9. Lost world of Tambun


Mau datang sini beriadah bersama keluarga..

10. Langkawi

11. Aquaria , KLCC

Sekian, jumpa task hari esok pula..bye..

-wasalam-

52 comments:

  1. No 1 - 9,...terus masuk senarai akak. Nak pergi dgn Wana boleh? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh ehhh nak ikott jugak...
      Teingin nk g sabah jugak...
      Ramai kate sane byk tpt2 menarik and cantek2..
      Bile la dpt g

      Delete
    2. Hehe..boleh..no hal kalau Kak Farah n ayu nak join..mesti best!!!hihi..inform tau kalau datang sabah

      Delete
    3. kak farrah jooom..!! cuti sek tahun depan jooom..!! wana bawak jalan :D

      Delete
  2. Assalam wana..
    No.1-8 tu kak lina pun teringin nak pi jugakk
    Setakat ni no.9-11 jer yg dah sampai..Kiranya yg kat Sem.Mesia jer la hihiii..
    Sabah S'wak x pernah jejak kaki...one day maybe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam Kak Lina..ok wana doakan akak sampai Sabah 1 hari nanti..hehe..banyak tempat best sini kak

      Delete
  3. Salam singgah sini dik Wana...memang cantik pemandanganY dik...akak pun dah lama tak pergi sepilok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Kak Diana..ok nanti pegi sama2 la Kak..mau?heheh..

      Delete
  4. waaa.sangat menarik..saya suka Ranau,.Tempat yang sejuk dan cantik...kat Kundasang kan ada "ala-ala" new Zealand gituuuu... kan2...

    task yang menarik untuk di kongsi bersama

    salam kenal dan salam ukhwah dari mommylina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kundasang best sangat..wana x pernah jemu datang sini..tempat ala2 new Zealand tu memang best..penah pegi sana sekali tahun lepas..apapun, tq

      Delete
  5. Moga tercapai segala impian wana :

    ReplyDelete
  6. semua tpt yg belum saya pergi ... semoga tercapai hasrat . teringin sgt nak pi kundasang tu .

    ReplyDelete
  7. No 11 dtg kl roger2 akk ek. Kita kuar jln sesame ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siap bos!!!hehe..insyaallah ya sue..boleh jumpa dan jalan2 kan

      Delete
  8. Sy pon teringin nak keliling Sabah hehe...
    jemput dtg blog cikgu

    ReplyDelete
  9. Masya allah, subhanallah..cantik sangat gambar Kiram Villa tu, tapi kenapa nama Kiram...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik kan..nanti datang la sini..kiram sebab nama pemiliknya..tapi ni bukan kiram penceroboh tu ya..hehe

      Delete
  10. teringin nak pegi kundasang :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti datang la jalan2 sini..^_^

      Delete
    2. inshaallah kak..
      angan2 nak honeymoon kt sni. hoho

      Delete
  11. berapa harga penginapan kat TM Resort ,Kundasang tu,Wana?.kak su teringin nak gi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banglo tempat wana menginap tu harganya dalam rm500++..harga mahal sikit sebab cuti sekolah tapi memang best giler tempat tu Kak sue..view pun cantik..2 tingkat.

      Delete
  12. Sangatlah teringin nak ke kundasang. Tetiba rasa nak ajak satu family pergi sabah. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..ok jom2 ramai2 datang tempat ni best giler.. :)

      Delete
  13. Replies
    1. Ok lepas ni masuk list Sabah tempat nak pegi ya dear..bgtau akak kalau datang sini

      Delete
  14. Banyak tempat percutian di Malaysia ni. Semoga dapatlah ke sana nanti.. =)

    ReplyDelete
  15. tip of borneo CT da smpai da hihi.. panas gileeeee kat sana. seriously panas. mata mengecik aje kat sana sebab kerut kerut abes tahan panas. tapi view memang cantik.. lama dah pi around 4 thun lepas kot. and kundasang jgak tp tak pegi pun kat tempat lembu tu semua aalahai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yakah ct..hurm..kena pegi waktu petang la ni supaya mata x kerut2..hihi..misti cantik tengok sunset dari sana kan..syg sangat ct x smpai dairy farm tu..cantik tau..hijau dan sejukkk..grrrr!!!

      Delete
  16. kak Wana!! daha lama x singgah sini. sorry! pe khabar? hehe.

    bestnyaa... teringin gak nak g semua tu.. yang belah Sabah and Sarawak. haritu dah plan nak ke sana, tapi kawan lak buat hal. sedih sangat. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Amy..hehe..it's ok darlink..akak sihat..nanti bila ada masa Amy datang la Sabah ya..byk tempat best..inform akak ek..*_^

      Delete
  17. Meh datang Tawau.... ikut mana, kalabakankah atau terbang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..jalan darat baru best Kak Amie..lusa mata memandang..teruja mau p tawau ni Kak..^_^

      Delete
  18. Teringin nak pergi mabui Island tgk tempat die cantik sgt dlm cerita maaf jika aku tak smpurna :)ngeh3!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok kalau macam tu, cik mimie datangla nanti yek..^_^

      Delete
  19. sandakan, tawau, semporna, lost of world tambun.. sy dah sampai :)
    mmg best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, bestnya..mesti best giler kan..^_^

      Delete
  20. Akak.. Wow. Bestnya tempat2 nii. Dah lama x pergi langkawa. Dulu pergi sana tgok penguinn. Comeelll gilaa kott. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Langkawa?jangan bagi akak konpius dik..Haha..tp, betul ke ada penguin?teruja pula akak dengar

      Delete
  21. Kawasan peranginan kat Sabah mmg cantik2 kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya dr.shikin..ada masa dtg la Sabah ya..

      Delete
  22. kawan saya pernah pi mabul island tu. tengok gamabr2 dia memang cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa..nnti cik fafa dtg la sbb jga ya..

      Delete
  23. nak g sabah serawak. harap leh jumpa kak wana nanti :)

    ReplyDelete
  24. Nanti saya datang Sabah, Wana jadi tour guide saya yer...heheeh

    ReplyDelete