Selamat bercuti dan selamat berhujung minggu buat semua..nampaknya semua orang tengah dalam mood bercuti..ada yang plan jalan makan angin..bestlah kan..aku juga yang duduk di rumah..huhu..
Hari ni mau tayang menu yang best..nampak cheq da tayang terus berkenan dan terliur..mula la aku menjalankan misi membuat Kerabu Maggi tomyam..
Fuh, sedaplah..seriusss!!!
Sini susah la mau cari orang jual kerabu maggi..oleh kerana aku teringin sangat mau makan jadi aku buat lah sendiri..banyak juga resepi yang aku google dan rujuk selain resepi cheq da..
Jom tengok resepi
RESEPI: KERABU MAGGI TOMYAM
OLAHAN SEMULA: SWEET RED CHERRY
1 peket maggi perisa tomyam/maggi siam
beberapa ekor udang/sotong -bersihkan udang dan sotong dipotong cincin
cendawan butang dalam tin - dihiris ( jika suka )
kubis yang dihiris nipis ( secukupnya )
tauge secukupnya
1/2 labu bawang besar dihiris
1 biji tomato - belah 4
perahan air limau kasturi
2-3 biji cili padi dipotong - kalau suka pedas tambah lagi
Sedikit daun sup-hiasan
CARA:
- Rebus maggi di dalam kuali. Masukkan sekali udang dan sotong. Toskan.
- Celur kubis dan tauge.
- Ambil pes tomyam dalam bungkusan dan bancuh dengan air. Banyak air terpulang.
- Gaul maggi, kubis,tauge,bawang besar,tomato,udang,sotong,cendawan,cili padi dan tuangkan air bancuhan tomyam. Gaul sebati.
- Perahkan sedikit jus limau kasturi.
- Sedia untuk dihidangkan.
Kerabu ni pedas sangat..aku sekarang sudah tidak tahan makan pedas..tapi pedas pun habis juga aku makan..tapi sedia la air menunggu..hihi..
So, pada kawan-kawan yang teringin mencuba, sila try resepi ni..senang ja buatnya pun kan ^_^.
Okeylah, sampai sini saja entri aku pada kali ni. Jumpa lagi..dadaaaa..
Kat klate ni banyak jual kerabu maggi ni, tapi tak pernah cuba lagi.
ReplyDeleteoh bestnya..kat sini susah jumpa kerabu maggi..tulah wana buat sendiri :)
DeleteOklah dh cuba...berjaya jgk bb kan..
ReplyDeletedah berjaya buat tapi agaknya lebih sedap kalau dapat guna maggi siam atau ruski tu kan..
Deletei buat bisnes maggi siam . drpd kilang . pm ws 0175242681 ,effa .
Deletekreatifnya wana, dari meggi boleh jadi kerabu..memang lapar tengok nak2 lagi kat sini lepas ujannn.. :(
ReplyDeleteSedapnye wana. Selain murtabak maggi boleh buat kerabu maggi jg ye.
ReplyDeletefirstime dnga kerabu maggi.
ReplyDeletenampak mcm snang resepi ni. nt bole cuba. hehe
sedapnya... nak kena cuba nih
ReplyDeletelapar pulak tengok time hujan2 camni. huhu
ReplyDeleteIM tak pernah tau kerabu megi sebelum ni. Tp mudah ja nak buat, boleh try nanti. Hehe
ReplyDeleteAnak-anak Acik tiap2 hari beli...berasap telinga...tapi memang sedap la
ReplyDeletemenyelerakan..
ReplyDeleteWaaa..mcM best je. Nnt nk try la ^^
ReplyDeleteBelog Miss Balqis
Adusss kerabu maggi. Pos mai Penang sepinggan, nak rasa.
ReplyDeleteyumyum..sedap..hehehe
ReplyDeleteblogwalking dari blog arepnakbebel.com :) followed sini. happy blogging.
sedappp kerabu maggi..dh lama xmerasa ^_^
ReplyDeleteMakan macam tu je pun sedap kan,...
ReplyDeleteWana tak buat kek hari ni?
Sedapnya dik...
ReplyDeleteTak pernah tahu pasal kerabu maggi ni, first time dgr..erk? macam sedap je..nanti nak try la :) thank kak Wana :)
ReplyDeleteWow tak pernah buat lagi ni.
ReplyDeleteCam terliur je.
Huhu... first time tengok kerabu maggi nie... tak pernah tau pun ada resepi camni ek... :D
ReplyDeleteOoo kerabu megi kt sini letak ketam kt wana... tp bknlaa perasa tomyam...
ReplyDeletetp nmpk mnyelerakan bile bygkan tomyam tu...
Aishhh kecur air liur da ni
sedapnyee.. Tapi kalau takde sayur, kite makan. haha
ReplyDeleteWana, akak dtg import resepi wana ni. Tetiba rasa nak makan kerabu maggi. Thanks ye...
ReplyDeletei ada buat bisnes maggi siam . if yalls nak pm ws 0175242681 , cik effa .
ReplyDelete