CONGO BARS

Asslamualaikum dan salam sejahtera..

Kek yang lama sudah aku buat tapi baru teringat untuk menayang hari ni..hehe..dah lama benar aku ingin mencuba Congo bars dan makan kek ni sebab rata-rata komen dari kawan-kawan yang telah buat kek ni mengatakan ianya sangat sedap..teruja aku dibuatnya!!!

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com


Kata orang belum cuba belum tau..bila kek sudah masak bukan main tak sabarnya aku mau potong kek dan makan..haha..tengok la tu buruk perangai :)

Tapi betul,  kek ni ternyata sedap..mewah dengan limpahan coklat cips dan kepingan badam. Kalau mau rasa lebih enak, gunakan la butter yang berkualiti. Rasanya dijamin marvellous..serius!!!

Jom tengok resepinya..

RESEPI: CONGO BARS
SUMBER: ZALINZALINA
OLEH: SWEET RED CHERRY

BAHAN: ( Loyang 10x10 )
310 g tepung gandum
2 1/2 sk baking powder
250g butter
300g gula perang
3 biji telur gred B
1sk esen vanilla
Hiasan:1 cwn coklat cip & slice/almond nib

CARA:

  1. Pukul butter dan gula hingga sebati. Medium speed.
  2. Masukkan telur. Pukul sebati.
  3. Masukkan esen vanilla.
  4. Masukkan tepung gandum dan baking powder. Selepas tepung rata, kaup balik adunan.
  5. Masuk coklat cip.
  6. Tuang dalam loyang yang telah digris dengan butter dan di alas dengan baking paper.
  7. Tabur coklat ckp dan badam.
  8. Bakar dalam suhu 180'c selama 30minit.
-Selamat mencuba-


http://dapurjiranuberasap.blogspot.com
Sebelum bakar

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com
Dalam proses..fuh, tak sabar..^_^

http://dapurjirankuberasap.blogspot.com

Jom la try dan enjoy

Pada yang berminat boleh tempah ya, hubungi 012-8244251(bbwana)sms/whatsapp @ email: sweetred_cherry@yahoo.com.Tq



21 comments:

  1. Baru lps mkn nasi t/ hari dpt mkn congo bar ni pasti marvellous.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi..betul tu sue mmg best apalagi ptg2 mcm ni..bleh bt sajian minum petang pula :)

      Delete
  2. wahwahwah congo bars kak wana buat sndiri! maverlus ni!! hehe

    ReplyDelete
  3. cikfafa makan pun tak pernah. haha.dia macam kek jugak yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya mmg kategori kek jga la ni cik fafa sebab rasa mmg mcm kek pon..heheh..nnti awak kna try mkn..baru tau rasa macamana..heheh..:)

      Delete
  4. adoi..lapar pulak malam2 tengok makanan :)

    ReplyDelete
  5. Assalam..salam ziarah..blogger sabahan yer..berjiran kita..ekeke..

    CB tu nampak menyelerakan jer... nak2 plak tgh mlm cam ni lapar..hehe

    ReplyDelete
  6. Sedap ni buat minum petang ... :D

    ReplyDelete
  7. isshh...sedapnyeee...walaupon pon xpenah rasa...tapi sy leh agak kesedapannye...drooling...hihiihhi..kalau tgk resepi mcm mudah jer...tapi entah bila laa nak buat...heheheh

    http://kameqdeanna.blogspot.com/2014/12/giveaway-by-deanna-morni.html

    ReplyDelete
  8. mabeles..nyum, nyum..tapi takla susah akk tengok resepi dan caranya, kira okla kalau org malas cam akak ni nk try buat, he he.

    ReplyDelete
  9. Peenah makan kawan buat.
    Saya memang suka sangat..

    ReplyDelete
  10. 1st time tahu.psl kek ni.. nmpk sedap n.menarik

    ReplyDelete
  11. kak wana, pos umah saya 1 slice. haha. ok nak kena cari butter r pasni. huhu. selalu dgr tp x penah makan :)

    ReplyDelete
  12. Akak suka sebab suka combination almond & choc chips. Marvelous!

    ReplyDelete
  13. Mule2 tgk mmg xde minat btl nk mkn sbb nmpk xmnyelerakan.. tp bile da masuk mulut xhenti2 ayu makan... hehehe sedap

    ReplyDelete
  14. Memang sedap congo bars ni. Saya dah pernah rasa. Macam tak cukup jer makan satu.
    Nama pun rasa kan..huhuhu

    ReplyDelete
  15. wow, macam nak menari lak bila baca congo tu. xtahu kenapa. ahhahahaha

    ReplyDelete
  16. congo bar.. oh baru tahu jugak ni. haha

    macam macam name boleh dapat dekat blog akak ni..

    ReplyDelete