Resepi vanila cheese cake leleh

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Hari ni aku ingin kongsi resepi Vanilla cheese cake leleh..ni atas permintaan teman blogger, cik naddya..so, naddya..this is for you dik!! ^_^…dah buat nanti up la entrinya ya..

Sebelum ni aku sudah pernah kongsi tapi tengah rajin taip resepi ni aku kongsi lagi di sini..boleh lihat entri tentang Order coklat & vanila cheese cake meleleh.


Jom semak resepi..

RESEPI:VANILA CHEESE CAKE LELEH
OLEH: SWEET RED CHERRY

BAHAN: ( KEK SPAN )
125g tepung superfine ( tepung paling halus )
1/2 sk baking powder
125g gula halus
4 biji telur
1 sk ovallete
50ml air
50ml minyak masak
1 sk seen vanilla

CARA:

  • Putar semua bahan kecuali minyak. Putar hingga putih dan gebu selama 5-8 minit dengan kelajuan high speed.
  • Masukkan minyak masak. Gaul guna senduk hingga sebati.
  • Tuang adunan dalam loyang yang digris dengan minyak dan alas dengan baking paper.
  • Bakar dalam suhu 190'C selama 30 minit- masak.
  • Bila kek masak, cepat-cepat telengkupkan loyang supaya kek span tidak mendap. Sejukkan.
CREAM CHEESE LELEH:
250g cream cheese
120g susu pekat manis ( boleh tambah ikut kemanisan disukai)
50ml whip cream/susu cair
Cheddar cheese- diparut
  • Potong cream cheese kecil-kecil da putar hingga berkrim.
  • Masuk susu pekat dan whip cream. Putar hingga sebati.
  • Tambahkan susu cair jika ingin cream cheese meleleh.
  • Sapukan di seluruh kek span
  • Tabur parutan cheddar atas kek
  • Sedia dihidangkan.
-Selamat mencuba-

*NOTA: Tepung superfine boleh digantikan dengan tepung gandum biasa. Caranya: kurangkan sebanyak 2 sudu makan tepung gandum dan gantikan sebanyak 2 sudu makan tepung jagung. Ayak sebanyak 5x.


Pada penggemar cheese cake semestinya tidak akan menyesal makan kek ni sebab kek ni memang sangat-sangat super sedap!!!! hihi..

Okey la, harap perkongsian ni bermanfaat buat rakan-rakan yang tengah cari resepi kek ni..byeeee

ORDER/PERTANYAAN: 012-8244251 ( bbwana ), call/sms/whatsapp @ email: swetred_cherry@yahoo.com.Tq

Sekian, wasalam.

34 comments:

  1. Nmpk sedap :D Moga dimurahkan rzeki ^^

    ReplyDelete
  2. hmmm...cheese leleh yang dah lama tak buat2...teringin nak mkn..pe kata bb pos dulu..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai, kesiannya cheq da..kalau boleh pos bab pos jga hari ni.. :p

      Delete
  3. Kakak pulak ikut meleleh sama tengok cheese yg meleleh:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..sabar ya Kak..telan liur tu dlu ;)

      Delete
  4. uhuii ...sedapnye buat minum ptg ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu sue..jom2 bt untuk minum ptg..:)

      Delete
  5. wah thanks kak share resepi.. inshaallah nt nadyya bt..
    kene bookmark dlu ni ^_^
    kene tunggu beli oven baru dlu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome nad sayang..ok bila dah bli oven try buat ek..:)

      Delete
  6. sedap.. fevret ni, nanti kalau cukup bahan mau cuba ni :) tq

    ReplyDelete
  7. cheq sue pun tak try lagi kek leleh ni.... entah bila nak dtg seru rajinnya tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala, cheq sue bt la nnti ya..x rugi tsu..sedap gilerrrr!!! :)

      Delete
  8. akakkkkkk... nape share makanan yang bercheese ni. waaaaaa, nak makan juga. tapi malas nak buat. hahaha..Nadyya, make one for me too please XP

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala cian Amy..meh la dtg sni umah akak..bleh mkn puas2..^_^

      Delete
    2. nnti kalau ada rezeki datang sana, saya singgah rumah akak ye. hehehehe XP

      Delete
  9. jelessssssssssssss.....
    feveret ni... mendera emosi betul entri kak wana yang ni... huwaaaaa

    ReplyDelete
  10. wahhh habis diet akk nie ..he hee

    ReplyDelete
  11. sedapnya dik wana...betul2 meleleh....

    ReplyDelete

  12. wah, kek die..p Cik Mimie tak suka cheese..heheh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok kalau gitu bila mkn x berebut la dgn cik mimie..hikhik..:p

      Delete
  13. agak2 kalau orang yang pertama kali nak buat kek boleh jadi sesedap tu tak?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blm try blm tau cik fafa.mna tau bt nnti lg hebat dr akak..^_^

      Delete
  14. Sedapnya...dah rasa meleleh dalam mulut ni. Tak pandai buattt, waaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu..ala ciannya mama..wana nak juga ajar mama free baking class..tp jauh la pulak..:(

      Delete
  15. xde cheddar lak. cream cheese dgn whipping cream ade dh. huhu. mcm nak buat je.
    haritu sy try buat cheese cake utk pertama kalinya berjaya haha. selalu kakak sy yg buat kan.

    ReplyDelete
  16. Tu diaaaa meleleh dia.. ritu adik request bt cheesecake leleh nie.. xsmpt bt pon.. tp suke kalau kek perisa mangga2 sikit.. ade rase msam2.. nnt balik klng nk gne resepi kak wana la

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum sis..
    Baru nak try hari nih... tak sabo dah nih..
    rasa gatal tangan nak cuba..

    http://mummyumardian.blogspot.my/

    ReplyDelete