ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA..
Hai, nampaknya kita bersua lagi pada petang ahad yang mendung dan redup ni..dengan tiupan angin yang sepoi-sepoi bahasa buat rasa nyaman ja masa tengah beristirehat ni..memang best duduk santai2 time macam ni kan..hehe..rasa mau tidur pun ada juga..
Pada petang ni aku mau kongsikan satu resepi mufin yang mana aku telah buat mufinnya beberapa minggu yang lepas..hari ni baru siar entri mufin ni..hihi..Mufin yang aku buat tu adalah Mufin Yam/Keladi..resepinya sudah tersimpan agak lama..pernah buat sekali dulu beberapa tahun yang lalu tapi baru kali ni kongsikan di sini..haha..lama kan..resepinya aku dapat dari Ida Bakery..mufin ni memang best dan sedap dengan rasa yam..so, bagi peminat yam tu harus rasa mufin ni..
MUFIN YAM/KELADI, RM 0.80 ( MEDIUM ) |
Aku kongsikan juga resepi ni dengan teman-teman semua bagi yang berminat untuk mencuba..
RESEPI: MUFIN YAM/KELADI
SUMBER: IDA BAKERY
DICUBA OLEH: SWEET RED CHERRY
BAHAN :
1 3/4 cwn tepung naik sendiri ( aku guna tepung gandum + 1 sk baking powder )
2/4 cwn marjerin cair/minyak
1 cwn susu segar
1 biji telur
1/2 sk garam
1/2 cwn gula icing
1 sb yam paste
1 sk pewarna ungu
1 sb perasa yam ( aku x bubuh )
CARA MEMBUATNYA:
- Satukan minyak, susu segar dan telur. Pukul guna whisk.
- Kemudian masukkan yam paste, pewarna dan perisa keladi. Gaul sebati.
-Dalam bekas lain, tepung naik sendiri, garam dan gula. Kacau sebati.
- Buat lubang dalam adunan tepung dan masukkan bancuhan yam tadi.
- Sudukan dalam papercup dan bakar dalam oven suhu 190 degree selama 25 minit.
-Selamat Mencuba-
Entri ni sampai sini sajala dulu ya..aku akan siarkan entri baru pada siaran akan datang pula..okey la, jumpa lagi..babai..