Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Salam hari jumaat semuanya..okey la, terus saja kepada entri aku pada hari ni masih lagi mengenai kek birthday..kali ni aku buat Kek Coklat Indulgence pula istimewa untuk anak buah aku..Izzat Airil Ridzuan..anak bongsu abang sulung yang menyambut hari lahirnya pada 17 November yang lalu dan genap umurnya 9 tahun..memang sudah lama mengidamkan kek birthday ni..siap pesan lagi maukan kek yang besaar..demi tidak menghampakan perasaan Izzat maka aku buat Kek Indulgence dengan edible image Ultraman seberat 2 kg..hem, puas hati nampaknya dia dengan kek ni..heheh..
|
KEK COKLAT INDULGENCE |
KEK COKLAT CHEESE INDULGENCE
LAYER: COKLAT CREAM & CREAM CHEESE FROSTING
TOPPING: COKLAT GANACHE
HIASAN: EDIBLE IMAGE, BELON & CHOC.RICE
DEKO: CREAM CHEESE
BERAT: 2KG
HARGA: RM130
Untuk kek ni aku bakar kek dalam 3 loyang untuk mendapatkan 3 keping kek yang tidaklah nipis sangat kan..so, kek ni memang tebal dan sangat sedap dengan gabungan rasa cheese dan coklat tu memang mantap..Untuk kek ni aku gunakan resepi yang berbeza..maksudnya tidak sama macam aku buat kek coklat indulgence yang aku pernah publish hari tu..
Resepinya boleh semak di bawah ni ya..
RESEPI: KEK COKLAT CHEESE INDULGENCE
OLEH: SWEET RED CHERRY
BAHAN KEK:
2 cwn gula pasir ( dikisar )
2 cwn tepung gandum }
1 sk soda bikarbonat }ayak bersama
1 sk baking powder }
3 biji telur
1 cwn susu cair
1 cwn minyak masak
1 cwn air panas didih
1 sk esen vanila
1 cwn koko
CARANYA:
- Pukul telur dan gula hingga kembang. Kemudian tambahkan esen vanila. Putar lagi.
- Masuk susu cair dan minyak. Putar lagi.
- Masukkan tepung gandum dan serbuk koko sedikit demi sedikit. Guna kaedah kaup balik.
- Masukkan air panas. Kacau sebati
- Tuang adunan yang dibahagikan untuk 3 loyang berasingan. Boleh juga bakar sekaligus dalam satu loyang dan kemudian baru potong 3 bahagian. Ikut suka.
- Bakar dalam 20-25minit setiap loyang atau bakar sekaligus dalam 45 minit dalam suhu 175'c.
- Sejukkan.
GANACHE:
2 cwn non diary whip cream
500 g coklat masakan
1/8 cwn golden syrup
- Didihkan whip cream dalam kuali atas api yang sederhana panas. Bila didih, padamkan api dan masukkan coklat masakan dan kacau hingga cair.
- Masukkan golden syrup
- Ambil 1 cwn ganache ( untuk buat coklat cream ). Baki ganache simpan dalam peti sejuk.
CREAM CHEESE FROSTING:
Sumber: KakZu Semanis gula
250 g cream cheese
130 g butter
130 g gula icing
- Putar semua bahan di atas hingga sebati.
- Simpan sedikit cream cheese untuk tujuan mendeko.
COKLAT CREAM:
1 cwn coklat ganache
1 cwn non diary whip cream
- Pukul 1 cwn whip cream, tuang 1 cwn coklat ganache. Putar sebati.
CARA MELAPIS KEK:
- Letak 1 lapisan kek dan tuang 1/2 adunan cream cheese frosting tadi. Sapu dan ratakan.
- Letak lagi lapisan kek yang kedua dan sapukan dengan coklat cream. Ratakan.
- Letak lapisan kek yang terakhir dan tuang lagi baki adunan cream cheese tadi.Ratakan.
- Boleh rujuk gambar di bawah. Untuk sekeliling kek aku kemaskan dengan sapuan coklat cream.
- Sejukkan dulu kek dalam peti sejuk lebih kurang 20-30 minit untuk set kek.
- Akhir sekali, tuangkan coklat ganache atas kek.
- Deko ikut suka.
- Sejukkan kek dalam peti sejuk.
-Selamat mencuba-
Aku deko simple ja..yang penting Izzat hepi sangat terima kek ni..'Happy Birthday to Izzat Airil yang ke-9..moga jadi anak yang baik dan cemerlang dunia dan akhirat..amin. '
Untuk pertanyaan dan tempahan, sila email kami seperti yang tertera di atas dan boleh terus hubungi kami di 012-8244251 ( bbwana )..tq.
Thanx pada semua yang datang sini dan baca entri hingga habis..sampai jumpa lagi.sekian..