Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Salam jumaat semuanya..Hari ni aku mau kongsikan projek meroti aku. Kali ni aku cuba buat Mexican bun atau pun roti boy..
Kalau di sini kami gelar roti 'Tuah baker' sebab dulu selalu beli roti ni di Tuah baker yang terletak di Palm square, Center point..sedap sangat..asal lalu ja kiosk tuah baker ni pasti terbau aroma rotinya yang sangat wangi membuatkan hati ni mesti mau beli..ada 3 perisa boleh dipilih iaitu coffee, coklat dan vanilla.
Alhamdulillah, percubaan aku menjadi. Cantik kembangnya..gebu ja..cuma mama cakap, untuk topping atas tu perlu tambah rasa coffee lagi baru umphh!! Hihi..ok, kritikan membina aku terima. *_^
Aku intai resepi dari K.Nor Secubit garam, jom tengok resepinya..
RESEPI: MEXICAN BUN @ ROTI BOY
SUMBER:K.NOR ( SECUBIT GARAM )
OLEH: SWEET RED CHERRY
FILLING:
200 g mentega
1/2 sk esen vanila
70 g brown sugar
- Pukul mentega dengan mixer dengan medium speed selama 3 minit.
- Masuk esen vanila dan gula perang.
- Simpan dalam petisejuk hingga sedia digunakan.
FILLING |
Sumber: Aku bukan masterchef
50 g mentega - suhu bilik
40 g gula icing
1 biji telur-pukul sikit
1 sk perisa coffee ( 1 sb nescafe + air panas )/ coklat emulco
50 g tepung gandum
- Masuk mentega dan gula icing dalam mangkuk.
- Pukul hingga kembang lebih kurang 5 min.
- Masuk telur dan coffee/coklat emulco sikit-sikit. Pukul sebati.
- Masuk tepung gandum dan pukul rata. Bila dah ok, masuk dalam piping bag dan letak dalam fridge sebelum guna.
500 g tepung high protein - ayak
2 sk bread improver
2 sk bread softner
20 g susu tepung
75 g gula kastor
3 sk yis
1 sk garam
1 biji telur - pukul
250 ml air/susu segar ( jangan guna susu tepung sekiranya guna susu segar )
60 g mentega
CARA:
- Masuk semua bahan dalam 1 bekas kecuali air,yis & gula kastor.
- Sebelum tu, bancuh air dengan gula baru letak yis, kacau dan biar berbuih, 5 min.
- Letak air bancuhan dalam bekas dan gaul rata. Keluarkan dan uli atas dulang, uli hingga lembut dan elastik 5-10 min.
- Bahagi kepada bebola kecil. ( aku timbang +/-50 g ) dan tutup dalam film cling selama 10 min.
- Leperkan doh atas tapak tangan & letak filling. Tutup rapat.
- Susun atas dulang yang dilenser dengan mentega. ( aku alas dengan baking paper )
- Rehatkan 45 min. Kemudian paipkan topping atas bun.
- Bakar dalam suhu 170'C selama 15 minit.
* NOTA: Untuk filling dan doh roti aku buat 1/2 adunan sahaja.
Sila rujuk gambar di bawah ya..
Aku buat perisa coklat juga..bahannya masih sama..hanya topping sahaja perlu tukar..guna coklat emulco. Aku tambah serbuk koko sikit untuk rasa coklat yang lebih..^_^
Okey semua, thanx bertandang ke sini dan kawan-kawan yang buat komen pukal..sayang korang semua..ada masa aku terjah balik ya, insyaallah..Jumpa lagi..dadaaaa..
Sekian, wasalam.